Bušs Blēru pārliecinājis par nepieciešamību iebrukt Irākā

Bijušā Lielbritānijas premjerministra Tonija Blera uzskati par nepieciešamību mainīt Irākas režīmu nostiprinājušies pēc viņa un toreizējā ASV prezidenta Džordža Buša privātas tikšanās 2002. gadā, — tā paziņojis bijušais Lielbritānijas vēstnieks.

Kristofers Mejers stāsta, ka dienu pēc Bušu ģimenes sarunām rančo T. Blērs pirmo reizi pieminējis ideju par Saadāma Huseina gāšanu. Bijušais diplomāts arī stāsta, ka amatpersonām likts „uzrakt” pierādījumus, ka Saadāmam Huseinam ir masu iznīcināšanas ieroči, bet tanī laikā amerikāņu karavīri jau gatavojušies militārajai operācijai.

K. Mejers par to ir pastāstījis, sniedzot liecības lietā, kurā tiek pētīta Lielbritānijas nostāja saistībā ar iebrukumu Irākā 2003. gadā. Bijušais diplomāts sacīja, ka pats atbalstījis iebrukumu, jo uzskatījis, ka Huseina režīms apdraud citas valstis, turklāt tas pārkāpis starptautisko likumdošanu, tomēr bija rezervēts saistībā ar diplomātiskajiem procesiem pirms iebrukuma un norādīja, ka bijis pieprasījums atrast iemeslus iebrukumam.