Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Sarūk "Facebook" lietotāju skaits

© Scanpix

Facebook pēdējo mēnešu laikā zaudējis vairākus miljonus lietotāju, jo arvien vairāk cilvēku steidz izmēģināt alternatīvus sociālos tīklus, liecina neatkarīgs tirgus pētījums.

Saskaņā ar kompānijas SocialBakers veikto pētījumu pagājušajā mēnesī Facebook ASV pameta seši miljoni lietotāju, kas ir 4% no kopējā lietotāju skaita šajā valstī, ziņo portāls BNN.lv. Lielbritānijā lietotāju skaits sarucis par 4,5% jeb 1,4 miljoniem. Kopumā pēdējā pusgada laikā sociālo portālu atstājuši 9 miljoni lietotāju ASV un 2 miljoni Lielbritānijā, raksta The Guardian.

Facebook lietotāju skaits sarūk arī Kanādā, Spānijā, Francijā, Vācijā un Japānā, kas ir komānijas svarīgākie tirgi. Facebook šos datus atsakās komentēt.

«Problēma ir tajā, ka ASV un Lielbritānijā vairums cilvēku, kuri vēlētos piereģistrēties Facebook, to jau ir izdarījuši,» skaidro kompānijas Enders Analysis jauno mediju speciālists Jans Mode. «Darbojas arī garlaicības faktors, jo cilvēki vēlas pamēģināt kaut ko jaunu. Vai Facebook aizies to pašu ceļu ko Myspace? Risks ir salīdzinoši neliels, tomēr tas pastāv,» viņš uzskata.

Tikmēr sociālais tīkls Instagram kļūst arvien populārāks, īpaši jauniešu vidū. Vēl pirms to savā īpašumā ieguva Facebook, Instagram lietotāju skaits bija sasniedzis 30 miljonus.

Sociālais tīkls Path, ko izveidojis kādreizējais Facebook darbinieks Deivs Morīns, nedēļas laikā piesaista miljonu jaunu lietotāju, bet kopējais skaits nesen pārsniedzis 9 miljonus.

Dienvidamerikā Facebook joprojām klājas diezgan labi. Piemēram, Brazīlijā lietotāju skaits pagājušajā mēnesī pieaudzis par 6%. Arī Indijā vērojams pieaugums – tur Facebook ikdienā izmanto jau 64 miljoni cilvēku. Tā gan ir ļoti neliela daļa no valsts kopējā iedzīvotāju skaita, kas nozīmē, ka vismaz šeit Facebook vēl ir izaugsmes iespējas.

Lietotāju skaita samazināšanās izteikti vērojama attīstītajās valstīs. Sarūk arī laiks, ko attīstītās pasaules iedzīvotāji pavada savā Facebook profilā. Tomēr tas varētu būt izskaidrojams arī ar faktu, ka arvien vairāk cilvēku ikdienā izmanto viedtālruņus un planšetdatorus, pie kuriem pavada mazāk laika nekā pie parastā galda datora.