Kipras parlaments sāk debates par valsts glābšanas programmu

Kipras parlaments otrdien sāks debates par desmit miljardus eiro vērto valsts starptautisko glābšanas programmu, kuru finanšu ministrs Haris Georgiads raksturojis kā smagu, taču nepieciešamu.

Vēršoties pie deputātiem pirms parlamenta sanāksmes, Georgiads brīdināja, ka bez pozitīva balsojuma glābšanas programmas apstiprināšanai Kipra tiks novesta līdz pilnīgam ekonomikas sabrukumam un tā varētu būt spiesta pamest eirozonu.

Ministrs uzsvēra, ka šāds iznākums būtu dramatisks. Viņš aicināja likumdevējus pieņemt "ļoti sarežģīto, taču nepieciešamo lēmumu" un ratificēt ar starptautiskajiem aizdevējiem pagājušajā mēnesī panākto vienošanos.

Pagaidām nav zināms, vai parlamenta balsojums par Kipras glābšanas programmu notiks otrdien vai tas tiks pārcelts uz citu dienu, ņemot vērā ilgstošās debates.

Informācijas avots Kipras valdībā ziņu aģentūrai AFP pavēstīja, ka balsojuma iznākums šobrīd nav pilnībā skaidrs, jo valdošā DISY partija un koalīcijas partneris DIKO šo programmu atbalsta, opozīcijā esošā AKEL partija gatavojas balsot pret to, bet sociālistiskā partija EDEK vēl nav izlēmusi.

Kā vēstīts, Kipras valdība glābšanas programmu apstiprināja trešdien.

Ja valsts glābšanas programma tiks apstiprināta bez liekas kavēšanās, tad Kipra aizdevuma pirmo maksājumu varētu sagaidīt maijā.

Eirozona aprīļa sākumā oficiāli apstiprināja Kipras glābšanas programmu, kurā valsts apņēmusies restrukturizēt banku sektoru.