Islandē sākušās parlamenta vēlēšanas

Islandē šodien,27.aprīlī, notiek parlamenta vēlēšanas,kurās piedalās 15 partijas, vēsta BBC news.

Islandē šodien notiek parlamenta vēlēšanas, un aptaujas liecina, ka tajās uzvarēs centriski labējā opozīcija, jo kreisā koalīcija, kas pārņēma varu, kad valsti bija paralizējusi finanšu krīze, nav spējusi piepildīt vēlētāju cerības.

Spriežot pēc iepriekš veiktajām aptaujām, vēlēšanās neuzvarēs līdz šim pie varas esošā kreisi centriskā koalīcija. Šī koalīcija, kas pārņēma varu, kad valstī bija finanšu krīze, nav spējusi piepildīt vēlētāju cerības.

Saskaņā ar aptaujām uz uzvaru vēlēšanās var cerēt gan konservatīvā Neatkarības partija, kas atradusies pie varas lielāko daļu laika kopš Otrā pasaules kara beigām, gan agrāri centriskā Progresa partija. Abas partijas iestājas pret Islandes pievienošanos Eiropas Savienībai. 

Islande 2009.gadā  Eiropas Savienībā vērsās ar lūgumu uzņemt Islandi ES.2009.gadā par iestāšanās sarunu uzsākšanu no 63 parlamenta deputātiem nobalsoja tikai 33 likumdevēji, 28 balsojot pret. Taču kopš tā laika vienprātību ES jautājumā nav izdevies panākt pat valdošās kreisās koalīcijas iekšienē.

Neatkarības partija uzstāj, ka tā vēlas labas tirdzniecības attiecības ar ES, taču nekļūstot par bloka pilntiesīgu locekli.

Savukārt Progresa partija norāda, ka Islandes intereses vislabāk īstenojamas, atrodoties ārpus ES.

Abas partijas vairākas desmitgades kopīgi atradušās valdībā, un sagaidāms, ka arī pēc šīm vēlēšanām tās veidos koalīciju.Kā liecina aptauja par katru no minētajām partijām gatavojas balsot vairāk nekā 25% vēlētāju, taču Neatkarības partija, kas vairākus mēnešus atpalika no Progresa partijas, šobrīd nedaudz to apsteigusi.

Liela daļa islandiešu nesaskata, kādu labumu valsts varētu gūt no savas suverenitātes daļējas nodošanas Briselei. Jau tagad Islandei ir brīvās tirdzniecības līgums ar ES, tā ir EBTA locekle un Šengenas līguma dalībvalsts.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais