Miris leģendārais mūziķis Ričijs Heivenss

© Scanpix

72 gadu vecumā miris amerikāņu folkmūziķis RičijsHeivenss, kurš 1969.gadā atklāja leģendāro Vudstokas rokfestivālu.

Heivenss nomira no sirdslēkmes savās mājās Džērsijā, pavēstīja viņa aģents.

Dziedātāja ģimene paziņojusi, ka publiska piemiņas pasākuma laiks tiks izsludināts vēlāk. "Ārpus viņa mūzikas tie, kas ir tikušies ar Heivensu, atcerēsies viņa maigo un līdzjūtīgo dabu, viņa vieglo humoru un spēcīgo klātbūtni," teikts mūziķa ģimenes paziņojumā.

Bruklinā dzimušais mūziķis bija slavens ar savu īpašo akustiskās ģitāras spēles un dziedāšanas stilu.

Heivensa uzstāšanās Vudstokas festivālā un īpaši viņa emocionālā dziesmas "Motherless Child/Freedom" improvizācija kļuva par sešdesmito gadu hipiju paaudzes himnu.

Atceroties Vudstoku, Heivenss reiz sacīja, ka "viss manā un vēl daudzu citu cilvēku dzīvē ir saistīts ar šo notikumu".

Heivenss izdevis vairāk nekā 25 albumus, kā arī ir slavens ar Boba Dilana, "Beatles" un citu mūziķu dziesmu kaverversijām. Veselības problēmu dēļ Heivenss pirms trim gadiem pārstāja sniegt koncertus.

Vudstoka izrādījās izšķirošs brīdis Heivensa muzikālajā karjerā, daļēji pateicoties haosam trīs dienas ilgā festivāla organizēšanā.

Bija paredzēts, ka Heivenss festivālā uzstāsies piektais, taču, milzīgajām cilvēku masām plūstot uz festivālu, kavējās citu mūziķu un viņu instrumentu un aprīkojuma ierašanās.

Tāpēc Heivensam, kurš uzstājās viens pats ar savu akustisko ģitāru, lūgts atklāt koncertu. Galu galā Heivensa uzstāšanās turpinājās divarpus stundas.

"Es atklāju Vudstokas festivālu, kaut arī man bija paredzēts būt piektajam. Es sacīju: "Ko es šeit daru? Nē, nē, ne es, ne pirmais!" Man bija jākāpj uz skatuves, jo nebija neviena cita, kas ietu pirmais," atcerējās Heivenss.

"Koncerta sākums jau kavējās divarpus stundas. Visi bija viesnīcā desmit kilometru attālumā un nevarēja tikt līdz skatuvei, jo vienīgais ceļš bija pilnībā bloķēts," stāstīja mūziķis. "Es biju viens pats uz skatuves divarpus stundas, līdz parādījās kāds cits mūziķis!"

Svarīgākais