Policija nogalinājusi vienu no aizdomās turamajiem par Bostonas teroraktiem

© Scanpix

Agrā piektdienas rītā ASV policija apšaudē nogalinājusi vienu no vīriešiem, kas tiek turēts aizdomās par sprādzienu sarīkošanu Bostonas maratona laikā, kamēr otra aizdomās turamā vajāšana joprojām turpinās, ziņo amatpersonas.

Televīzijas kanāls NBC vēsta, ka abi gados jaunie vīrieši, kuri tiek turēti aizdomās par pirmdien sarīkotajiem sprādzieniem, ir čečenu izcelsmes brāļi, kas Savienotajās Valstīs dzīvojuši ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām.

Kā ziņots, vajāšana sākās pēc tam, kad pie Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta Bostonā tika sašauts studentu pilsētiņu apsargājošais policists, kurš no gūtajiem ievainojumiem slimnīcā mira.

Aizdomās turamie notikuma vietā nolaupīja automašīnu, un sākās dramatiska pakaļdzīšanās. Bēgļus policija panāca Bostonas pievārtē esošajā Votertaunā, kur sākās jauna apšaude. Tās laikā pirmais aizdomās turamais tika sašauts un pa ceļam uz slimnīcu mira. Otra aizdomās turamā vajāšana turpinās. Apšaudē Votrtaunā ievainots vēl viens policists, kurš atrodas smagā stāvoklī.

NBC ziņo, ka vajājamais "aizdomās turamais Nr.2", kas novērošanas kameru attēlos redzams baltā beisbola cepurē, ir 19 gadus vecais Džohars Carnajevs. Savukārt nogalinātais "aizdomās turamais Nr.1", kurš miris no daudziem šautiem ievainojumiem un brūcēm, kuras gūtas apšaudes laikā notikušajā sprādzienā, ir 26 gadus vecais Tamerlans Carnajevs.

Aizdomās turamo identitāti apstiprinājis arī viņu onkulis Ruslans Carni, kas mīt Merilendā un pastāstījis, ka brāļi ASV dzīvojuši aptuveni desmit gadus, bet pirms tam neilgi mituši Krievijas Dagestānas autonomās republikas galvaspilsētā Mahačhalā, bet uzauguši esot Kirgizstānā. Savienotajās valstīs viņi esot ieradušies kā bēgļi.

Savukārt aizdomās turamo tēvs Anzors Carnajevs, kurš joprojām dzīvo Mahačhalā, telefonintervijā aģentūrai AP izteicies, ka jaunākais brālis Džohars esot "īsts eņģelis". Šobrīd viņš studējot medicīnu otrajā kursā. 2011.gadā Masačūsetsas pavalsts Kembridžas municipalitāte jaunākajam no brāļiem Carnajeviem piešķīrusi 2500 dolāru lielu stipendiju.

Savukārt kādā interneta vietnē atrodamās ziņas par vecāko brāli Tamerlanu, liecina, ka viņam ASV neesot neviena drauga amerikāņa, jo viņš "tos nesaprot". Viņš studējis inženierzinātnes Masačūsetsas Bunkura kalna kopienas koledžā, taču paņēmis akadēmisko gadu, lai nopietnāk pievērstos boksam, cerot ar laiku piedalīties olimpiskajās spēlēs. Tamerlans Olimpiādē labprātāk startētu zem ASV nekā Krievijas karoga, ja vien nebūtu iespēja pārstāvēt neatkarīgu Čečeniju, teikts vietnē.

Vietnē lasāms, ka Tamerlans esot ļoti reliģiozs un Dievs viņam aizliedzis lietot alkoholu. "Vairs nav nekādu vērtību," vietnē citēts vecākā brāļa teiktais. "Ļaudis sevi nespēj kontrolēt."

Vienā no fotogrāfijām, kas ievietotas vietnē, Tamerlans redzams kopā ar kādu blondu sievieti, kas esot viņa itāļu un portugāļu jauktas izcelsmes draudzene, kura arī pārgājusi islāmā.

Tikmēr Bostona un tās piepilsētas šobrīd faktiski ir slēgtas. Visā reģionā apturēta sabiedriskā transporta satiksme. Slēgtas arī skolas. Varasiestādes aicinājušas gandrīz miljonu Bostonas un tās priekšpilsētu iedzīvotāju neatstāt savas mājas, bet tiem ļaudīm, kas atrodas autobusu un metro pieturās, ieteikts doties mājup. Ielās patrulē bruņoti policisti, bet gaisā riņķo policijas helikopteri.

Slēgtas arī visas universitātes, bet studentiem likts palikt universitāšu pilsētiņās. Savukārt Masačūsetsas Dārtmutas universitāte tiek evakuēta, jo tajā reģistrēta kāda no personām, kas atrodas meklēšanā saistībā ar Bostonas spridzināšanas lietu.

Bostonas policijas komisārs Eds Deiviss brīdinājis, ka brīvībā esošais aizdomās turamais ir "bruņots un bīstams". Viņa notveršanai izvērsta plaša tiesībsargājošo iestāžu operācija, kurā iesaistīti vairāk nekā 9000 policistu. Operācijā piedalās gan Bostonas, gan štata policija, kā arī īpašo uzdevumu vienības (SWAT). Bēglis tiek uzskatīts par cilvēku, kurš fiziski uzstādījis bumbas maratona norises vietā.

"Mēs uzskatām, tam ir jābūt teroristam. Mēs domājam, tam ir jābūt cilvēkam, kas šeit ieradies, lai slepkavotu cilvēkus," norādīja Deiviss.

Policija uzskata, ka pirmajam no aizdomās turamajiem bija pie ķermeņa piestiprinātas sprāgstvielas, un likumsargi bažījas, ka arī otrajam aizdomās turamajam ir spridzinātāja veste.

Apšaudes vietā Votertaunā uzieti pierādījumi, kas apliecina aizdomās turamo saistību ar terora aktu Bostonas maratona laikā, tostarp sprāgstvielas un vakuuma katls, kādi izmantoti pirmdien izmantoto spridzekļu izgatavošanai, vēsta NBC.

Kā pavēstīja Masačūsetsas štata policijas preses pārstāvis, dramatiskie notikumi sākušies ar degvielas uzpildes stacijas aplaupīšanu, kam sekojusi policista nošaušana pie Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta Bostonā, kurš bija ieradies uz izsaukumu par aizdomīgām aktivitātēm.

Pēc neilga laika policija saņēma informāciju, ka divi bruņoti vīrieši netālajā Kembridžā nolaupījuši automašīnu. Autovadītājs pusstundu vēlāk neskarts tika atbrīvots. Kā ziņo NBC, automašīnas nolaupītāji savam upurim teikuši, ka viņi esot Bostonas spridzinātāji un ka tikko nošāvuši studentu pilsētiņas apsargu.

Policija sākusi meklēt automašīnu un Votertaunā sākusi to vajāt. Pakaļdzīšanās laikā no automašīnas tikuši izmesti paštaisīti spridzekļi, no kuriem vairāki eksplodējuši.

Votertaunas iedzīvotājs Endrjū Kicenbergs telekanālam "NBC News" aprakstīja novēroto policijas un noziedznieku apšaudi pie savas mājas.

"Viņi iesaistījās vairākas minūtes ilgā apšaudē," sacīja Kicenbergs. "Viņi arī izmantoja bumbas, kas izskatījās un izklausījās pēc granātām, vienlaikus šaujot. Tā bija apšaude. Tā bija ilga apšaude."

Pēc viņa teiktā, bēgļu pāris slēpies aiz melna "Mercedes" džipa un sedana un šāvis uz 70 līdz 80 metru attālumā esošajām sešām Votertaunas policijas automašīnām, no kurām tika atbildēts ar pretuguni. Šāvējiem bijušas arī mugursomas.

Viens no šāvējiem tad sācis skriet policistu virzienā, kamēr otrs iekāpis džipā. Skrējējs drīz nokritis, bet džips iztriecies cauri ielas galā novietoto policijas mašīnu rindai, sacīja Kicenbergs.

Spraigie notikumi sākušies vien pāris stundas pēc tam, kad Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) publiskoja Bostonas teroraktā aizdomās turamo attēlus.

FIB lūdza sabiedrības palīdzību aizdomās turamo identificēšanā, bet brīdināja, ka viņi ir "bruņoti un ārkārtīgi bīstami".

FIB publiskotajos attēlos redzami divi jauni vīrieši, no kuriem vienam galvā balta beisbola cepure, bet otram - melna. Abiem aizdomās turamajiem ir melnas mugursomas.

Tiek uzskatīts, ka spridzekļi, kas pirmdien eksplodēja pie Bostonas maratona finiša līnijas, bija ievietoti melnās neilona mugursomās.

Sprādzienos tika nogalināti trīs cilvēki, bet vairāk nekā 180 tika ievainoti.

Aptuveni 100 ievainotie jau ir izrakstīti no slimnīcas, bet aptuveni desmit joprojām atrodas kritiskā stāvoklī. Vismaz 12 cilvēki sprādzienos zaudējuši kāju.

Pasaulē

NATO būtiski jāpastiprina savas aizsardzības spējas un jāpalielina kaujas brigāžu skaits no 82 līdz 131, kā arī jāizveido jauni korpusi un divīzijas, kuru skaitam vajadzētu palielināties no 24 līdz 38, un tas ir tikai minimālo prasību izpildei, raksta izdevums “Defense Express”.

Svarīgākais