Pirms vēlēšanām Irākā pastiprināti drošības pasākumi

Pirms sestdien gaidāmajām provinču likumdevēju sapulču vēlēšanām Irākā pastiprināti drošības pasākumi.

Vēlēšanu priekšvakarā Irāku satricinājuši vairāki asiņaini uzbrukumi.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā pieredzētā vardarbība likusi izteikt šaubas par vēlēšanu ticamību, jo nogalināti jau 14 kandidāti, bet trešdaļā Irākas provinču balsošana nemaz nenotiks.

Gaidāmās vēlēšanas tiek uzskatītas par nopietnu pārbaudījumu kara izpostītās valsts stabilitātei un drošībai, un vēlēšanas ļaus arī spriest par atbalstu pašreizējam premjerministram Nuri al Maliki pirms nākamgad paredzētajām vispārējām vēlēšanām.

Ceturtdien un piektdien pieredzētajos uzbrukumos dzīvību zaudējuši 35 cilvēki. Šie uzbrukumi likuši apšaubīt varasiestāžu solījumus, ka irākiešu spēki var garantēt drošību vēlēšanu laikā.

Ceturtdienas vakarā sprādzienā Bagdādes priekšpilsētā tika nogalināti 27 cilvēki, bet vairāk nekā 50 tika ievainoti, savukārt mīnmetēju apšaudē un sprādzienos mošejās Kirkūkā un Halisā pēc piektdienas lūgšanām nogalināti astoņi cilvēki, bet 27 ievainoti.

Bagdādē sprādziens nogranda kafejnīcā, kas atradās nelielā tirdzniecības centrā.

Asiņainie uzbrukumi Irāku satricinājuši par spīti plašajiem drošības pasākumiem, kas visā valstī noteikti pirms vēlēšanām.

Sagaidāms, ka sestdien drošības pasākumi būs jo īpaši stingri un pa pilsētu ielām būs atļauts braukt tikai tiem transportlīdzekļiem, kas iepriekš būs saņēmuši atļaujas. Savukārt tuvējā apkaime ap skolās izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem būs slēgta.

Kopš svētdienas Irākā uzbrukumos nogalināti 118 cilvēki jeb vidēji 20 ik dienu.

Neviens grupējums pagaidām vēl nav uzņēmies atbildību par uzbrukumiem, taču Irākas sunnītu un šiītu rajonos nereti sprādzienu rīko ar "Al Qaedu" saistītie sunnītu nemiernieki, kuri šādi cenšas mazināt irākiešu uzticību valdībai un drošības spēkiem.

Sestdien uz 378 vietām provinču likumdevēju sapulcēs kandidēs 8000 pretendentu. Balsstiesības piedalīties sestdienas vēlēšanās ir aptuveni 13,8 miljoniem irākiešu.

Šīs būs pirmās vēlēšanas Irākā pēc 2010.gadā notikušajām parlamenta vēlēšanas un pirmās kopš ASV spēku izvešanas no Irākas 2011.gada decembrī.

Diplomāti izteikuši šaubas par gaidāmo vēlēšanu uzticamību, jo nogalināti jau vismaz 14 pretendenti, bet citi, baidoties no uzbrukumiem, savu kandidatūru ir atsaukuši.

Vēlēšanas nenotiks sešās no 18 provincēm. No tām divās varasiestādes paziņojušas, ka drošību nav iespējams garantēt.

Par drošību vēlēšanu dienā būs atbildīgi Irākas spēki, kuriem pirmo reizi kopš diktatora Sadama Huseina gāšanas 2003.gadā nāksies iztikt bez ASV un starptautisko spēku atbalsta.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais