Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ķīniešu Nobela prēmijas laureāts izdevis grāmatu par apbalvošanu

Ķīniešu Nobela prēmijas literatūrā laureāts Mo Jaņs piektdien izdevis jaunu grāmatu par prestižā apbalvojuma saņemšanu Zviedrijā pagājušā gada decembrī, vēsta komunistiskās valsts mediji.

Grāmata "Grand Ceremony" ir pirmais viņa darbs, kas izdots pēc Nobela prēmijas iegūšanas, ziņo aģentūra "Sjiņhua". Tās atklāšana norisinājās nacionālā grāmatu tirgū.

Mo sacīja, ka vēloties lasītājiem sniegt ieskatu savos lielākajos sasniegumos. "Jaunā grāmata arī parāda manu dedzīgo vēlēšanos atkal sēsties pie rakstāmgalda un sacerēt savu nākamo grāmatu," viņš teicis.

Rakstnieka īstais vārds ir Guaņs Moje, bet viņa pseidonīms tulkojams kā "nerunāt". Pagājušā gada oktobrī Nobela prēmijas žūrija godināja viņu par "halucinācijām piesātinātu reālismu, kurā saplūst folklora, vēsture un mūsdienas". Viņa darbi stāsta par Ķīnas vēstures drūmākajiem posmiem, un tajos bieži apspriesta politika, kā arī iepīts melnais humors.

Tomēr Mo arī izpelnījies asu kritiku no ķīniešu disidentiem, kas viņu uzskata par Ķīnas komunistiskās valdības ielikteni. Šogad Mo, kurš ir komunistiskās partijas biedrs, vācu laikrakstam "Der Spiegel" teica, ka rakstot "cilvēkiem, nevis partijai".