Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Pulicera balvu ieguvis romāns par Ziemeļkoreju

© Scanpix

Ādama Džonsona romāns par Ziemeļkoreju "The Orphan Master’s Son ieguvis Pulicera balvu. Četras balvas par izcilu darbu žurnālistikā saņēmis laikraksts The New York Times.

Pulicera balvas žūrijas komisija, veselu gadu nespējot vienoties par uzvarētāju daiļliteratūras žanrā, beidzot nolēmusi to piešķirt Džonsonam, nodēvējot viņa darbu par «smalki izstrādātu romānu, kas lasītaju aizved piedzīvojumiem pilnā ceļojumā uz totalitāro Ziemeļkoreju un uz cilvēka sirds visintīmākajiem nostūriem,» ziņo portāls BNN.lv.

45 gads vecais Džonsons, kurš pasniedz rakstniecību Stenfordas universitātē, uzzinot par piešķirto balvu, saka: «Kā var būt gatavs tādiem jaunumiem? Tas ļoti daudz nozīmēs grāmatas lasītājiem un, cerams, liks vairāk cilvēkiem pārdomāt to, kas tur notiek. Ziemeļkorejiešiem nav ļauts pašiem izstāstīt savu stāstu. Citiem tas ir jādara viņu vietā.»

Izpētei un romāna rakstīšanai Džonsonam bija vajadzīgi trīs gadi, tostarp arī sešas dienas ilga vizīte Ziemeļkorejā.

Trīs nedēļas viņa grāmata atradusies USA Today visvairāk pārdoto grāmatu sarakstā un sasniegusi 104.vietu, taču tagad ir paredzams pārdošanas rādītāju kāpums, raksta USA Today.

Tikmēr par lielāko pārsteigumu šogad kļuvušas balvas nacionālajā žurnālistikā. Šajā kategorijā Pulicera balvas šogad saņēmusi Lisa Songa (Lisa Song), Elizabete Makgovana (Elizabeth McGowan) un Deivids Heizmaiers (David Hasemyer), kas ir gandrīz puse no ziņu portāla InsideClimate News komandas. Interesanti, ka tā ir bezpeļņas interneta vietne, kas tiek uzturēta no lasītāju ziedojumiem.

Šī ir trešā reize, kad balvu ieguvusi interneta vietne. Iepriekšējos gados šajā kategorijā Pulicera balvas saņēmuši ziņu portāli ProPublica un Huffington Post.

Katrs balvas ieguvējs saņems arī 10 000 ASV dolāru (5425 latu) lielu naudas prēmiju.

Pulicera balva pirmo reizi tika pasniegta 1917.gadā Kolumbijas universitātē un ir kļuvusi par visprestižāko apbalvojumu, kas ASV katru gadu tiek piešķirts rakstniekiem, dramaturgiem, komponistiem un žurnālistiem.