Bostonā meklē sprādzienu organizētājus

© Scanpix

Tiesībsargājošās iestādes Bostonāotrdien izvērtušas plašu izmeklēšanu par maratona noslēgumā notikušajiem sprādzieniem, meklējot personu vai personu grupu, kas atbildīga par šo asinspirti.

LETA jau ziņoja, ka pie Bostonas maratona finiša līnijas pirmdienas pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros nogalināti vismaz trīs cilvēki, bet vairāk nekā 140 tika ievainoti.

Daudziem cilvēkiem sprādzienos norauti locekļi un vismaz 17 ievainotie atrodas kritiskā stāvoklī.

Abās bumbās kā sprāgstviela izmantots šaujampulveris, kam pievienoti riteņu gultņi un dažādi šrapneļi, lai radītu maksimālus bojājumus, atklāja kāda izmeklēšanā informēta amatpersona.

Izmeklēšanas vadību uzņēmies ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), kura vadībā strādā federālās, štata un vietējās tiesībsargājošās iestādes.

Līdz šim saistībā ar sprādzieniem neviens arests nav veikts. Tāpat joprojām nav skaidrs, vai to pastrādājuši ārvalstnieki vai iekšzemes teroristi.

ASV prezidents Baraks Obama otrdien īsā preses konferencē paziņoja, ka ASV ir apņēmības pilnas notvert Bostonas maratona laikā nograndušo sprādzienu sarīkotājus.

"Mēs joprojām nezinām, kas tos sarīkoja un kāpēc, tomēr variet būt pārliecināti: mēs to noskaidrosim. Mēs noskaidrosim, kas to pastrādāja. Mēs noskaidrosim, kāpēc viņi to izdarīja. Visi grupējumi, kas par to ir atbildīgi, izjutīs visu likuma spēku," uzsvēra Obama.

Obama pavēlēja izmantot "visus federālās valdības resursus", lai attiecīgi reaģētu uz notikušajiem sprādzieniem, un aicināja pastiprināt drošības pasākumus visās Savienotajās Valstīs.

Sprādzieni un tiem sekojošā panika tika iemūžināti daudzu televīzijas kompāniju video ierakstos un vairākkārt demonstrēti televīzijas kanālu ziņu raidījumos.

Maratonā skrēja 27 000 dalībnieku un tūkstošiem cilvēku bija ieradušies, lai viņus atbalstītu.

Bostonas maratons aprīļa trešajā pirmdienā tradicionāli norisinās jau kopš 1897.gada. Tas ir pasaulē vecākais ikgadējais maratons.