Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Uzsākts jauns pētījums par Lohnesa ezera briesmoni

© Scanpix

Pagājuši tieši 80 gadi, kopš mūsdienās pirmo reizi novērots Lohnesa ezera briesmonis. Tagad kāds zinātnieks nolēmis ķerties pie jauna pētījuma, lai atklātu patiesību, kas slēpjas aiz dīvainā fenomena.

1933.gada 14.aprīlī Aldija Makkeja, viesnīcas Drumnadrochit vadītāja, Lohnesa ezera ūdeņos pamanīja milzīgu valim līdzīgu zivi. Vēlāk viņa par savu pieredzi pastāstīja intervijā organizācijas The Loch Ness Project dibinātājam Adrianam Šainam.

Zvērs esot bijis melns, slapjš un tam pāri viļņojies ūdens. Tas peldējis pa apli un tad iegremdējies ūdenī, pastāstījusi sieviete.

Daži uzskata, ka viņa tādā veidā centusies reklamēt savu biznesu, tomēr Šains šādu iespēju noliedz.

Viņš skaidro, ka medijiem par redzēto paziņojis Makkejas kundzes vīrs, turklāt viņas vārds avīzē nemaz netika pieminēts.

Tagad analizēt visus reģistrētos briesmoņa novērojumus uzņēmies doktors Pakstons no Sentendrjūsas universitātes.

Kopumā «Nesija» redzēta vairāk nekā 1 000 reižu, un līdz šim Pakstonam izdevies apskatīt 800 no šiem gadījumiem.

Viņš pieļauj, ka daļa cilvēku mītu par briesmoni izmantojuši savtīgiem nolūkiem. Tomēr pētnieks uzsver, ka, viņaprāt, lielākā daļa cilvēku teikuši taisnību, jo tiešām ezerā redzējuši kaut ko dīvainu.

Vienu no visiespaidīgākajiem skatiem izdevies iemūžināt pulkvedim Robertam Vilsonam. Attēls, kurā redzams Lohnesa ezerā peldošs dzīvnieks ar čūskas galvu un ķermeni, savulaik izraisīja milzīgu ažiotāžu. Diemžēl vēlāk izrādījās, ka pie «briesmoņa» galvas piestiprināta rotaļu zemūdene, ziņo portāls BNN.lv.

Svētdien, 14.aprīlī, kad apritēja tieši 80.gadi kopš briesmoņa parādīšanās, Lohnesa ezerā izbrauca laiva, kurā atradās Pakstons, Šains, vairāki «Nesijas» mednieki, Lohnesa ezera pētnieki un Skotijas tūrisma nozares pārstāvji. Diemžēl šoreiz kautrīgā «Nesija» tā arī neparādījās.

Aprēķināts, ka mīts par Lohnesa ezera briesmoni reģiona tūrisma nozarei ik gadu nodrošina ienākumus 1 miljona mārciņu (840 tūkstošu latu) apmērā.

Tomēr vai tiešām 230 metrus dziļajā ezerā mājo milzu briesmonis?

1987.gadā tika veikta Lohnesa ezera gultnes skenēšana ar atbalss uztveršanas aprīkojumu. Tās laikā zinātniekiem izdevās noteikt, ka 180 metru dziļumā atrodas liels, nezināms objekts ar neparastu formu un izmēru.

Skaņas eksperts Darels Lourencs šos rezultātus komentē sekojoši: «Tur ir kaut kas, ko mēs nesaprotam, un tas ir kaut kas lielāks par zivi. Iespējams, tā ir kāda iepriekš neatklāta suga. Es nezinu.»