Mossad praktikants krīt policijas rokās

Izraēlas policija Telavivā apcietinājusi kādu potenciālu teroristu, taču pēc viņa personības pārbaudes izrādījies, ka šis cilvēks ir slavenā pretizlūkošanas dienesta Mossad aģents, kurš piedalījies dienesta mācībās.

Mossad incidentu nav komentējis, taču Izraēlas mediji notikušo raksturojuši kā kārtējo šā dienesta izgāšanos.

BBC, atsaucoties uz ziņu avotiem Izraēlā, vēsta, ka aizdomīgais vīrietis aizturēts īsi pēc tam, kad kāda garāmgājēja pamanījusi, ka viņš zem automašīnas Telavivas ostas rajonā novieto bumbai līdzīgu priekšmetu. "Pēc piecpadsmit minūtēm osta bija slēgta, visi cilvēki evakuēti un aizdomās turamais apcietināts," sarunā ar televīzijas kompāniju Channel 10 sacījusi modrā pilsone Niva Ben Haruša. Policisti viņu uzaicinājuši uz iecirkni, lai atpazītu bumbas novietotāju, taču pēc īsa brīža paziņojuši, ka tas neesot nepieciešams, jo izrādījies, ka šis cilvēks ir izlūkdienesta darbinieks. Saskaņā ar Izraēlas mediju ziņām, viņš spridzekļa maketu zem automašīnas novietojis kārtējo mācību ietvaros. Reuters atgādina, ka Izraēlas izlūkdienests par šādām mācībām nekad neinformē policiju, cenšoties panākt, lai tā aģenti strādātu apstākļos, kas pietuvināti kaujas apstākļiem.

Tomēr fakts, ka izlūkdienesta darbinieku (viņš gan bijis tikai māceklis) tik vienkārši aizturējuši policisti, mulsina Izraēlas medijus. "Jācer, ka vismaz ārzemēs Mossad darbība ir efektīvāka," ne bez ironijas sacījis Channel 10 reportieris. AFP atgādina, ka tam ir zināms pamats, jo Izraēlas izlūkdienests, kas vēl pirms pāris desmitiem gadu tika uzskatīts par varenāko pasaulē, savu reputāciju zaudējis. 1991. gadā vairāki Mossad aģenti tika aizturēti Kiprā, kur mēģināja ievietot noklausīšanās ierīces Irānas vēstniecības ēkā. 1998. gadā Kiprā tika notiesāti vēl divi izlūkdienesta darbinieki, kuri nodarbojās ar salas dienvidos esošās jūras kara flotes bāzes novērošanu. Vislielākā izgāšanās gan datējama ar 1997. gadu, kad Mossad aģenti Jordānijas galvaspilsētā Ammanā mēģināja noslepkavot palestīniešu grupējuma HAMĀS līderi Halēdu Mešālu. Aģentus, kuri viņam injicēja indi, apcietināja Jordānijas policija, un Izraēla bija spiesta ne tikai piegādāt pretindi, bet arī no apcietinājuma atbrīvot palestīniešu radikāli noskaņoto šeihu Ahmedu Jasinu. AFP atgādina, ka joprojām nav skaidra Mossad loma incidentā ar kravas kuģi Arctic Sea – saskaņā ar vienu no versijām uz tā atradušās Irānai paredzētas pretgaisa aizsardzības ierīces un kuģi nolaupījuši Izraēlas izlūkdienesta aģenti.