Portugāle piedāvā pilsonību 15.gadsimtā izdzīto ebreju pēctečiem

© Scanpix

Portugāles parlaments piektdien vienbalsīgi pieņēmis likumu, piedāvājot pilsonību ebreju pēctečiem, kas tika vajāti un izdzīti no valsts 15.gadsimtā.

Ar likumu mēģināts labot sekas karaļa Manuela I 1497.gadā izdotajam dekrētam, ka visiem ebrejiem, ja vien viņi nepieņem kristietību, ir jāpamet valsts.

"Mēs vēlamies atkal ielūgt atpakaļ visus tos, kuriem nevajadzēja doties prom," pavēstīja Portugāles valdošās partijas deputāts Žuzē Ribeiru e Kaštru.

Viduslaikos Portugālē līdzīgi kā Spānijā darbojās inkvizīcija, kad tika vajāti kristietībai nepiederīgie. Pēc dekrēta par ebreju izraidīšanu Lisabonā 1506.gadā tika sarīkots slaktiņš, kad tika nogalināti ap 2000 kristietībā pārgājušu ebreju, kas tiek uzskatīts par vienu no kauna traipiem Eiropas vēsturē.

1989.gadā toreizējais prezidents Mariu Soarešs lūdza piedošanu ebrejiem par viņu senču vajāšanu Portugālē.

No Portugāles 15. un 16.gadsimtā izdzītie ebreji izklīda pa citām valstīm, nonākot Ziemeļeiropā, Ziemeļāfrikā, Turcijā un Brazīlijā.

Arī kaimiņvalsts Spānija apdomā iespējas, kā rīkoties sakarā ar ebreju vajāšanām Viduslaikos, un viens no izskatītajiem variantiem arī ir pilsonības piedāvāšana izdzīto ebreju pēctečiem.