ASV nosaka sankcijas 18 "Magņitska sarakstā" iekļautām personām

ASV piektdien noteikusi sankcijas 18 cilvēkiem, kas iekļauti tā dēvētajā "Magņitska sarakstā" par cilvēktiesību pārkāpumiem.

16 personas ir tieši saistītas ar korupcijas apkarotāja Sergeja Magņitska lietu.

Sarakstā iekļautās personas nedrīkstēs iebraukt ASV, turklāt arī tiks iesaldēti viņu Savienoto Valstu aktīvi. ASV Finanšu ministrijas noteiktās sankcijas arī aizliedz amerikāņu uzņēmējiem sadarboties ar sarakstā iekļautajām personām.

Sankcijas noteiktas cilvēkiem no Krievijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Uzbekistānas.

Jau vēstīts, ka ASV Kongresa pieņemto "Magņitska saraksta" likumu prezidents Baraks Obama parakstīja 14.decembrī.

Magņitskis mira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas centrā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad viņš bija apvainojis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta apzagšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka no valsts budžeta 5,4 miljardus rubļu (93 miljonus latu) izzaguši tiesībsargājošo iestāžu līdzstrādnieki, kas atriebjoties organizēja jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

Aktīvisti šo gadījumu nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņitski pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

Svarīgākais