Mauritānijas tuksnesī nepieciešama palīdzība 74 000 Mali bēgļu

© Scanpix/AFP

Aptuveni 74 000 Mali bēgļu, kas mitinās nometnē Mauritānijas tuksnesī, steidzami vajadzīga palīdzība, piektdien pavēstīja organizācija "Ārsti bez robežām" (MSF).

Humānā palīdzība Mberas nometnē ir nepietiekama, teikts organizācijas ziņojumā.

Kopš pagājušā gada janvāra, kad varu Mali ziemeļos pārņēma tuaregu un islāmistu nemiernieki, vairāk nekā 270 000 cilvēku pametuši savas mājas, bet 170 000 devušies bēgļu gaitās uz kaimiņvalstīm - Burkinafaso, Mauritāniju un Nigēru, liecina ANO dati.

Mberas bēgļu nometnē joprojām pastāv problēmas pārtikas nodrošinājuma jomā un trūkst pamatpakalpojumu, tomēr nometnē nav bads, jo "pārtikas produktu devas ir uzlabojušās, pārtikas tagad ir pietiekami", sacīja MSF pārstāve Marī Kristīna Ferira.

Tomēr apvidū, kur gaisa temperatūra dažkārt sasniedz plus 50 grādus, ūdens daudzums ir nepietiekams.

Bēgļi vidēji saņem 11 litrus ūdens dienā, tomēr ēdiena pagatavošanai, dzeršanai un personīgās higiēnas vajadzībām būtu vajadzīgi 20 litri.

Lai nodrošinātu pareizu uzturu, bērniem vajadzētu vairāk "saņemt pārtiku, kurā ir daudz piena un mikroelementu", sacīja Ferira.

Bērnu mirstība nometnē ir pieaugusi, norādīja MSF pārstāve. Mberas nometnē, kur vairums bēgļu ir tuaregi, ik dienu vidēji no dzīves aiziet 23-24 bērni.

"Baidoties no represijām, viņi [bēgļi] tuvākajā laikā prom nedosies," sacīja Ferira. "To viņi mums saka paši."

Jau vēstīts, ka krīze Mali aizsākās pērn janvāra vidū, kad sacelšanos valsts ziemeļos sāka tuaregu nomadi, kas ilgstoši uzskatījuši, ka centrālā valdība pret viņiem izturas netaisnīgi. Armijas vadība valdībai savukārt pārmeta, ka tā pietiekami enerģiski nevēršas pret tuaregu dumpi, un Bamako pagājušajā martā sarīkoja apvērsumu. Politiskā vakuuma dēļ centrālā valdība zaudēja kontroli pār Mali ziemeļiem, kas nonāca nemiernieku rokās, - ar tuaregu palīdzību varu tur pārņēma islāmistu grupējumi.

Tuaregus, kas Mali ziemeļos gribēja izveidot neatkarīgu valsti, islāmisti drīz vien atstūma no varas, sāka savā kontrolē nonākušās teritorijas pārvaldīt kā brutālu viduslaiku emirātu un ieviesa šariata likumus to radikālākajā formā.

Ārzemēs radās bažas, ka islāmistu pārvaldītie Mali ziemeļi var kļūt par jaunu "teroristu valsti".

Lai apturētu islāmistu karaspēka virzīšanos uz Mali dienvidiem, 11.janvārī konfliktā iesaistījās Francija.

Mali valdības pusē operācijās iesaistījušies arī Čadas un citu Āfrikas valstu armijas.

Kaut arī pamatā Mali ziemeļu islāmistu kaujinieki ir sakauti, Gao un Tombuktu joprojām manāma ievērojama nemiernieku pretestība.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Francijas spēki īstenoja vienu no savām vērienīgākajām operācijām Mali, vēršoties pret nemierniekiem to bāzes reģionā, ielejā netālu no Gao.

Līdz šim Mali nogalināti vairāk nekā 600 ekstrēmisti, kuru kopējais skaits mērāms no 1500 līdz 2000, liecina Francijas Izlūkošanas studiju centra apkopotā informācija.