Čīlē atsākušies valsts mēroga protesti pret izglītības reformu

Čīles studenti atsākuši savus protestus pret izglītības sistēmas reformām, un ceturtdien valsts pilsētu ielās izgāja vairāk bekā 100 000 cilvēku.

Galvaspilsētā Santjago demonstrācija sākotnēji noritēja bez starpgadījumiem, taču pēc tam daļa protestētāju, kuru sejas sedza kapuces, iesaistījās sadursmēs ar policiju, kas, reaģējot uz uzbrukumiem, gājienu izklīdināja, izmantojot asaru gāzi un ūdensmetējus.

Sadursmēs ievainoti astoņi policisti, bet 109 nekārtību cēlāji aizturēti. Policija ziņo, ka viens no policistiem, kas guvis skābes apdegumus, ir smagā stāvoklī.

Nekārtību laikā vandāļi sasituši ielu laternas un salauzuši ceļu satiksmes zīmes.

Studenti uzskata, ka Čīles izglītības sistēma, kas līdz šim atzīta par labāko Latīņamerikā, ir netaisna. Viņi apgalvo, ka labākās mācību iestādes pieejamas tikai vidusšķirai, kamēr nabadzīgākajiem jāapmierinās ar valsts skolām un universitātēm, kas netiek pienācīgi finansētas.

Varasiestādes lēš, ka Santjago ielās izgājuši 80 000 protestētāju, kamēr pašu studentu līderi apgalvo, ka demonstrantu skaits galvaspilsētā sasniedzis 150 000, bet visā valstī - 250 000.

Kā vērtē vietējie mediji, Santjago protestētāju bijis tik daudz, ka šī atzīstami par vienu no lielākajām demonstrācijām pēdējo divu desmitgažu laikā.

Studentu protesti nerimstas jau divus gadus, taču ceturtdienas demonstrācijas šogad bija pirmā valsts mēroga protesta akcija.

Svarīgākais