Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkoreja mudina ārzemniekus pamest Dienvidkoreju

© Scanpix

Ziemeļkoreja izplatījusi brīdinājumu, kurā teikts, ka visiem Dienvidkorejā esošajiem ārzemniekiem jāpamet valsts, lai izvairītos no briesmām kara gadījumā.

Reģionā arvien vairāk pieaug satraukums par Ziemeļkorejas iespējamo gatavošanos tāldarbības raķetes palaišanai. Kara draudus saņēmusi ne tikai Dienvidkoreja, bet arī Japāna un ASV, ziņo portāls BNN.lv.

Lai pasargātu 30 miljonus cilvēku, kas dzīvo Japānas galvaspilsētā Tokijā, tur izvietotas pretraķešu aizsardzības ierīces, ar ko nepieciešamības gadījumā paredzēts vērsties pret Ziemeļkorejas raidītajiem šāviņiem.

Turklāt pagājušās nedēļas beigās divi no Japānas armijas karakuģiem nosūtīti jūrā, dodot pavēli notriekt jebkuru raķeti, kas no Ziemeļkorejas tiek raidīta Japānas virzienā.

Ziņu aģentūras BBC korespondents Tokijā stāsta, ka Japānā neviens netic, ka Ziemeļkoreja patiešām gatavojas karam. Tomēr pastāv iespēja, ka Ziemeļkoreja varētu mēģināt palaist raķeti Japānas virzienā. Tādā gadījumā šī raķete tiks notriekta.

Jāatzīmē, ka šī nav pirmā reize, kad Japānā ieviesti tamlīdzīgi drošības pasākumi.

Tikmēr Dienvidkorejas ziņu aģentūra Yonhap otrdien, 9.aprīlī, ziņo, ka Ziemeļkoreja ir pabeigusi gatavošanos raķetes palaišanai no valsts austrumu krasta. Armijas izlūkdienests uzskata, ka tehniski raķete var tikt palaista jau rīt.

Phenjana esošo situāciju komentē, sakot, ka Korejas pussalā jau drīzumā var izcelties termokodolkarš. Valdības publicētajā paziņojumā teikts: «Mēs negribam, lai kara gadījumā ciestu Dienvidkorejā dzīvojošie ārzemnieki,» tāpēc visas ārvalstu organizācijas, uzņēmumi un tūristi tiek aicināti nekavējoties pamest Dienvidkoreju.

Jau piektdien, 5.aprīlī, Phenjana brīdināja, ka kara gadījumā negarantē ārvalstu diplomātu drošību. Tomēr vēl līdz šim brīdim neviena no Ziemeļkorejā esošajām ārvalstu diplomātiskajām pārstāvniecībām nav tikusi slēgta un strādā ierastajā režīmā.