Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Obama valda asaras, runājot par ieroču kontroles likumu

© Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama pirmdien, uzstājoties ar runu Hartfordas pilsētā, cīnījies ar asarām un aicinājis Kongresa deputātus balsot par jauno ieroču kontroles likumu.

Pieminot pagājušā gada decembrī notikušo slaktiņu pie skolas Konektikutā, kad dzīvību zaudēja 26 cilvēki, lielākoties mazi bērni, Obama sacījis, ka cilvēkiem ir jāpieprasa aktīva rīcība, ziņo portāls BNN.lv.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka stingrākas ieroču kontroles ieviešanu atbalsta lielākā daļa amerikāņu. Tomēr dažas organizācijas, kas ieroču pieejamību uzskata par vienu no pamatbrīvībām, cenšas noskaņot politiķus pret jauno likumu, raksta BBC.

«Ņūtaunas slaktiņa diena bija visgrūtākā visā manā prezidentūras laikā,» atzīst Obama.

Prezidenta acīs bijušas asaras, kad viņš klātesošajiem stāstījis par kādu sievieti, kuras sešus gadus vecais dēls bija viens no Ņūtaunas slaktiņa upuriem. Šī sieviete Obamam pastāstījusi, ka katru nakti lūdzoties, lai dēls atnāktu pie viņas sapnī un viņa varētu vēlreiz to redzēt.

«Ja ir kaut viena lieta, ko mēs varam darīt, lai tēvam nebūtu jāapglabā savs bērns, vai tad nav vērts par to cīnīties?» savā uzrunā sanākušajiem cilvēkiem vaicājis prezidents.

Obama vēlas panākt balsojumu par trīs viņa izvirzītajām prioritātēm – pastiprināt kontroli pār ieroču pircējiem, ierobežot tematisko žurnālu tirdzniecības apjomus, kā arī aizliegt tirgot automātiskos ieročus.

Savukārt ASV Senāts noraidījis pēdējos divus ierosinājumus, jo tiem neesot pietiekami liels atbalsts. Bet opozīcijā esošie republikāņi iecerējuši darīt visu iespējamo, lai atliktu balsojumu par ieroču kontroles likumu.

Obama politiķiem norādījis, ka ieroču kontrole ir daudz nozīmīgāka par viņu politiskajām spēlītēm. «Konektikutas gadījumā runa nav par mani. Šoreiz runa nav par politiku. Runa ir par pareizo izvēli visu to ģimeņu vārdā, kas ir izjukušas vardarbības dēļ,» tā prezidents.

Vienpadsmit Ņūtaunā nošauto bērnu vecāki pēc Obamas uzstāšanās kopā ar viņu devušies uz Vašingtonu, lai censtos pārliecināt tos Kongresa locekļus, kuri pagaidām neatbalsta ieroču kontroles likumu.