Putinu Amsterdamā sagaida homoseksuāļu protesti

© Scanpix

Krievijas prezidenta Vladimira Putina vizītes laikā pirmdien Amsterdamā aizvadīta homoseksuāļu tiesību aktīvistu protesta akcija, kas pulcēja vairāk nekā 3000 cilvēku.

Sagaidot augsto viesi, Amsterdamā varavīksnes krāsu karogi plīvoja pusmastā.

Demonstrācija notika iepretim muzejam, kur Putinam bija darba vakariņas ar Nīderlandes premjerministru Marku Ruti.

Demonstrantu neapmierinātību izraisījis šobrīd Krievijas parlamentā skatītais pretrunīgi vērtētais likumprojekts par homoseksuālisma propagandas aizliegumu bērnu un pusaudžu vidū. Šajā likumprojektā par homoseksuālisma propagandas izplatīšanu paredzēti sodi privātpersonām četru līdz piecu tūkstošu rubļu (70 līdz 87,5 latu) apmērā, amatpersonām - 40 līdz 50 tūkstošu, bet juridiskām personām - 400 līdz 500 tūkstošu rubļu apmērā.

Tikmēr pats Putins pirms vakariņām ar Ruti apgalvoja, ka Krievijā netiek pārkāptas seksuālo minoritāšu tiesības. "Šie cilvēki bauda pilntiesīgas tiesības un brīvību, gluži tāpat kā visi citi," skaidroja Kremļa saimnieks.

"Mums ir jāpanāk vienošanās ar šo kopienu, mums ir jāvienojas kopīgi strādāt. Neaizvainot vienam otru, vienoties, saprast vienam otru un izveidot civilizētus noteikumus," norādīja Putins.

Tikmēr Rute atklāja, ka ar Putinu pārrunājis gan homoseksuāļu tiesību jautājumu, gan kritiku izraisījušās kratīšanas nevalstisko organizāciju birojos.

"Liegums kritiski domājošiem žurnālistiem. Neaizbaidiet prezidentu Putinu. Lai šī paliek no cilvēktiesībām brīva zona," bija teikts organizācijas "Amnesty International" sagatavotajā plakātā.

Putins Nīderlandē ieradās no Vācijas, kur, apmeklējot rūpniecības izstādi, viņu pārsteidza puskailas aktīvistes.

Komentējot Amsterdamā notiekošo demonstrāciju, Putins izteicās: "Cik labi, ka homoseksuāļi šeit neizģērbās".

Svarīgākais