Vīzentāla centrs pieprasa poļu vēsturnieka izslēgšanu no Zinātņu akadēmijas

Simona Vīzentāla centrs pirmdien pieprasījis izslēgt no Polijas Zinātņu akadēmijas kādu vēsturnieku, kas paziņojis, ka holokaustā daļēji vainojami paši ebreji.

Vīzentāla centrs, kas pamatā nodarbojas ar nacistu kara noziedznieku meklēšanu, pieprasījis "antisemītiskā" profesora Kšištofa Jaseviča uzslēgšanu, jo vēsturnieks nesen publicētā rakstā norādījis, ka "paši ebreji piedalījās savas tautas slepkavošanā".

"Akadēmijas diženo prestižu pagājušajā nedēļā aptraipījusi tumšā antisemītisma sērga," Polijas Zinātņu akadēmijai adresētajā vēstulē raksta Vīzentāla centra pārstāvis doktors Šimons Zāmuels.

Rakstot par tā dēvēto Jedvabnes slaktiņu, kura laikā šī poļu ciemata iedzīvotāji 1941.gadā noslepkavoja savus ebreju kaimiņus, Jasevičs norādījis, ka nozieguma līdzdalībniekus "motivēja lielas bailes no ebrejiem".

"Šie izmisušie slepkavas, iespējams, paši sev apgalvoja, ka dara briesmīgas lietas, taču viņu mazbērni par to būs pateicīgi," raksta Jasevičs.

Vēsturnieka raksts izsaucis asu kritiku arī no poļu akadēmisko aprindu pārstāvju puses, un Vīzentāla centrs aicina pakļaut Jaseviču "intelektuālai trimdai".

Polijas Zinātņu akadēmijas Politikas institūta direktors profesors Eugeņjušs Krols atzinis, ka Jaseviča raksts viņu "šokējis un samulsinājis".

"Viņa paziņojumi izsauc sliktākās asociācijas ar nacistu laika [žurnālu] "Der Stürmer"," norādījis Krols.

1939.gadā Polijā mita 3,3 miljoni ebreju, no kuriem 400 000 dzīvoja Varšavā. Ebreji tolaik sastādīja desmit procentus no Polijas iedzīvotāju kopskaita, bet galvaspilsētā - trešdaļu no visiem iedzīvotājiem. No sešiem miljoniem Polijas pilsoņu, kas gāja bojā Otrajā pasaules karā, puse bija ebreji, un šobrīd Polijā dzīvo vairs tikai daži tūkstoši ebreju.