Ministrs: Izstāšanās no eirozonas Kipru atsviestu gadsimtus atpakaļ

Kipras finanšu ministrs Haris Georgiads pirmdien izteicās, ka izstāšanās no eirozonas Kipru atsviestu vairākus gadsimtus atpakaļ, un uzsvēra, ka valstij nav plāna "B", lai nepildītu starptautiskās glābšanas programmas nosacījumus.

Eiropas vienotās valūtas savienības pamešana netiek apspriesta, parlamenta finanšu komitejai norādīja Georgiads.

"Ir pienācis laiks labot pagātnes kļūdas. Ir laiks samaksāt rēķinus. Mēs varam tērēt tikai to, kas ir mūsu kabatās. Citu iespēju nav," sacīja Georgiads.

Tikmēr Kipras Centrālās bankas vadītājs Paniks Demetriads, iepriekš uzrunājot komiteju, kritizēja Kipras politiskos līderus par glābšanas programmas nosacījumu bardzību.

Ar starptautiskajiem aizdevējiem panāktā vienošanās paredz, ka Kipra radikāli samazinās banku sektoru, paaugstinās nodokļus, samazinās valsts sektorā strādājošo skaitu un privatizēs daļu no valstij piederošajiem uzņēmumiem.

Tāpat Demetriads vērsās pret eirozonas dalībvalstu finanšu ministriem, sakot, ka tā bija viņu ideja uzspiest zaudējumus visiem noguldījumu turētājiem valsts bankās, neskatoties uz to apjomu. Šo plānu Kipras likumdevēji gan noraidījuši.

Viņš arī norādīja, ka Kipras amatpersonas bijušas nepatīkami pārsteigtas, kad izrādījies, ka glābšanas programmas apjoms ir desmit miljardi eiro, nevis 17 miljardi eiro, par ko iepriekš tika runāts ar aizdevējiem.