Portugāles premjers paziņo par būtisku budžeta izdevumu samazinājumu

Portugāles premjerministrs Pedro Pasušs Koelju svētdien izziņoja ievērojamu budžeta izdevumu samazinājumu, šādi reaģējot uz Konstitucionālās tiesas atzinumu, ka virkne normu 2013.gada budžetā ir antikonstitucionāla.

Uzrunājot tautu, premjerministrs solīja, ka nodokļi netiks paaugstināti, taču norādīja, ka tiks veikti pasākumi "valsts izdevumu ierobežošanai sociālās drošības, veselības un izglītības jomās".

Kā LETA jau ziņoja, Portugāles Konstitucionālā tiesa piektdien atzina, ka virkne normu 2013.gada budžetā, kas paredz skarbus taupības pasākumus, ir antikonstitucionāla.

Cita starpā tiesa atzina, ka pamatlikumam neatbilst tā dēvētās 14.mēnešalgas atcelšana civildienesta ierēdņiem, kā arī bezdarbnieku pabalstu un slimības naudu samazināšana.

Šāds tiesas spriedums liedz Portugāles valdībai ietaupīt aptuveni 1,2 miljardus eiro, un tas var sagraut valdības mēģinājumus drakoniski apcirpt izdevumus, lai tādējādi izpildītu saistības pret starptautiskajiem aizdevējiem, kuras Portugāle uzņēmās 2011.gadā apmaiņā pret 78 miljardus eiro lielo finansiālo palīdzību.

Parlamenta apstiprinātais 2013.gada budžets paredzēja ietaupīt 5,3 miljardus eiro, 80% no šīs summas sedzot ar nodokļu paaugstināšanu.

Kā svētdien atzina Portugāles valdības vadītājs, valsts stāvoklis šobrīd ir "daudz trauslāks" nekā iepriekš, un tiesas spriedums varētu apgrūtināt Portugāles centienus veikt sarunas ar Briseli par aizdevuma atmaksas termiņa pagarināšanu.

Taču iespēja lūgt jaunu tautsaimniecības glābšanas programmu pat netiek izskatīta, uzsvēra Koelju, solot, ka "valdība ievēros visus palīdzības programmas mērķus".

Eiropas Komisija (EK) svētdienas vakarā brīdināja Portugāli, ka tā nedrīkst atkāpties no palīdzības programmas nosacījumiem.

"Jebkāda atkāpšanās no programmas mērķiem vai to pārskatīšana faktiski neitralizētu pūliņus, kurus Portugāles pilsoņi jau ir veikuši un sasnieguši," teikts EK paziņojumā.

Svarīgākais