Romas pāvests Francisks aicina cīnīties ar katoļu garīdzniekiem pedofiliem

© Scanpix/AFP

Romas pāvests Francisks piektdien aicinājis uzizšķirošiem soļiem cīņa ar Romas katoļu garīdznieku pastrādātajiem seksuālajiem noziegumiem, vēsta BBC News.

Šī ir pirmā reize, kad Francisks publiski komentējis katoļu baznīcai tik nepatīkamo jautājumu- pedofiliju katoļu garīdznieku vidū.

"Svētais tēvs jo īpaši aicināja kongregāciju ar apņēmību rīkoties seksuālās izmantošanas gadījumos un "pastiprināt pasākumus nepilngadīgo aizsardzībai un palīdzēt tiem, kuri šāda veida vardarbībai tikuši pakļauti," teikts Vatikāna paziņojumā, kas izplatīts pēc pāvesta tikšanās ar Ticības doktrīnas kongregācijas vadītāju arhibīskapu Gerhardu Milleru.

Vatikāna paziņojumā arīdzan norādīts, ka Francisks pieturas pie sava priekšgājēja Benedikta XVI aizsāktā šajā jautājumā.

Pāvests Francisks atzinis, ka katoļu baznīcu pēdējos gados ir satricinājuši tūkstošiem bērnu seksuālās izmantošanas skandālu Eiropā,  ASV un Austrālijā, no kuriem daudzi notikuši jau pirms vairākiem desmitiem gadu un cīņa ar pedofiliju ir ļoti svarīga Romas katoļu baznīcai un tās autoritātei.

Pēc Vatikāna sniegtās informācijas, joprojām ik gadu tiek saņemts ap 600 sūdzību, no kurām daudzas attiecas uz nodarījumiem, kas pastrādāti pagājušā gadsimta sešdesmitajos, septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados.

Vatikāns šajā jautājumā uzsvēris piecus galvenos rīcības virzienus - palīdzība upuriem, nepilngadīgo savlaicīga brīdināšana, jauno klēra locekļu sagatavošana, vainīgo rehabilitācija un sadarbība ar laicīgajām varasiestādēm.

Tiesībsargājošās instances pret šiem pāvesta izteikumiem attiecas gan visai skeptiski, norādot, ka tādus pat solījumus devis arī iepriekšējais pāvests Benedikts XVI.

Savukārt, no vardarbības cietušie tagad prasa pāvesta Franciska vārdu īstenošanu dzīvē.