Ziemeļkoreja paziņojusi, ka pēc 10.aprīļa tā nevarēs garantēt ārvalstu vēstniecību drošību

Ziemeļkoreja nosūtījusi vēstuli vairākām Eiropas valstīm, brīdinot, ka pēc 10.aprīļa tā nevarēs garantēt Phenjanā esošo ārvalstu vēstniecību drošību. Šādu vēstuli no Phenjanas saņēmušas vairākas valstis.

"Viņu paziņojumā teikts, ka no 10.aprīļa Ziemeļkorejas valdība konflikta gadījumā nevarēs garantēt valstī esošo vēstniecību un starptautisko organizāciju drošību," apstiprināja Lielbritānijas Ārlietu ministrijas pārstāve. "Mēs saprotam, ka ziemeļkorejieši vaicā, vai vēstniecību darbinieki plāno doties prom, nevis iesaka viņiem aizbraukt."

Lielbritānija šobrīd vēl tikai lemj par turpmāko rīcību, piebilda ministrijas pārstāve, atgādinot, ka Ziemeļkorejai saskaņā ar Vīnes konvenciju ir pienākums aizsargāt diplomātiskās misijas.

Šādu Ziemeļkorejas vēstuli saņēmusi arī Krievija, kam ar komunistisko valsti ir samērā ciešas attiecības.

Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atklājis, ka Maskava pēc šāda Phenjanas paziņojuma uztur ciešu saziņu ar saviem partneriem, tostarp Pekinu.

Tikmēr Krievijas vēstniecības Ziemeļkorejā pārstāvis Deniss Samsonovs Krievijas ziņu aģentūrām pavēstījis, ka Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas amatpersona "ieteikusi Krievijai izvērtēt jautājumu par darbinieku evakuēšanu no Krievijas vēstniecības".

Kāda vārdā neminēta Krievijas Ārlietu ministrijas amatpersona ziņu aģentūrām "Interfax" un "RIA Novosti" uzsvēra, ka, pieņemot lēmumu, prioritāte būs Krievijas pilsoņu drošība. "Diemžēl situācija Korejas pussalā neattīstās tā, kā mēs to vēlētos. Mūsu prioritāte ir mūsu pilsoņu drošība."

Svarīgākais