Nigērā ieradušies gandrīz 6000 bēgļu no Mali

Baidoties no karavīru atriebības uzbrukumiem, Nigērā ieradušies gandrīz 6000 bēgļu no Mali, piektdien paziņojusi ANO Bēgļu aģentūra.

Vairums bēgļu ir sievietes un bērni. Nigērā viņi ieradušies kājām vai ēzeļa mugurā.

"Viņi saka, ka bēguši kara dēļ, kas turpinās Mali ziemeļos, un tāpēc, ka baidās no Mali armijas iespējamās atriebības. Viņi arī sacīja, ka vēl daudzi cilvēki ir ceļā uz Nigēru," norādīja ANO Bēgļu lietu pārvaldes (UNHCR) preses pārstāvis Adrians Edvards.

Bēgļi Nigērā sāka ierasties 28.martā, šķērsojot robežu tuksnešainā reģionā valsts ziemeļos.

Līdz šim bēgļi šo ceļu nav izvēlējušies, norādīja Edvards, piebilstot, ka apstākļi ir ļoti spiedīgi, ir problēmas ar ūdeni, un nav pieejamas veselības aprūpes iestādes.

Bēgļus plānots pārvietot uz vienu no vietējiem ciematiem, kur ir aka un labākas iespējas viņiem palīdzēt, informēja Edvards.

Krīze Mali aizsākās pērn janvāra vidū, kad sacelšanos valsts ziemeļos sāka tuaregu nomadi, kas ilgstoši uzskatījuši, ka centrālā valdība pret viņiem izturas netaisnīgi. Armijas vadība valdībai savukārt pārmeta, ka tā pietiekami enerģiski nevēršas pret tuaregu dumpi, un Bamako pagājušajā martā sarīkoja apvērsumu. Politiskā vakuuma dēļ centrālā valdība zaudēja kontroli pār Mali ziemeļiem, kas nonāca nemiernieku rokās, - ar tuaregu palīdzību varu tur pārņēma islāmistu grupējumi.

Tuaregus, kas Mali ziemeļos gribēja izveidot neatkarīgu valsti, islāmisti drīz vien atstūma no varas, sāka savā kontrolē nonākušās teritorijas pārvaldīt kā brutālu viduslaiku emirātu un ieviesa šariata likumus to radikālākajā formā.

Ārzemēs radās bažas, ka islāmistu pārvaldītie Mali ziemeļi var kļūt par jaunu "teroristu valsti".

Lai apturētu islāmistu karaspēka virzīšanos uz Mali dienvidiem, 11.janvārī konfliktā iesaistījās Francija.

Mali valdības pusē operācijās iesaistījušies arī Čadas un citu Āfrikas valstu armijas.

Kaut arī pamatā Mali ziemeļu islāmistu kaujinieki ir sakauti, nemiernieki ik pa laikam sarīko uzbrukumus. Vienlaikus tiek saņemtas ziņas arī par Mali armijas karavīru atriebības uzbrukumiem etniskajām grupām, kas tiek turētas aizdomās par simpatizēšanu nemierniekiem.

ANO apkopotie dati liecina, ka, bēgot no vardarbība savā valstī, uz Alžīriju, Burkinafaso, Mauritāniju un Nigēru devušies 175 076 Mali bēgļi.