Ziemeļkoreja iesaka Krievijai apsvērt vēstniecības evakuēšanu

© Scanpix

Saasinoties situācijai Korejas pussalā, Ziemeļkoreja ieteikusi Krievijai apsvērt iespēju evakuēt savu vēstniecību Phenjanā, piektdien atklāja vēstniecības preses pārstāvis.

"Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas pārstāvis ierosināja, lai Krievijas puse izskata jautājumu par Krievijas vēstniecības evakuāciju," Krievijas medijiem atklāja vēstniecības preses pārstāvis.

Vēstniecība ņēmusi vērā šo informāciju un turpina darbu ierastajā režīmā, piebilda vēstniecības pārstāvis.

Jau vēstīts, ka spriedze Korejas pussalā pakāpeniski pieaugusi, kopš Ziemeļkoreja decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti, bet februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu.

Phenjana pēdējo nedēļu laikā nākusi klajā ar virkni apokaliptisku brīdinājumu par iespējamu kodolkara uzsākšanu.

Ziemeļkoreja ceturtdien pavēstīja, ka tā ir apstiprinājusi kodoluzbrukumu plānu, kas vērsts pret mērķiem Savienotajās Valstīs.

"Sprādziena brīdis strauji tuvojas," brīdināja Ziemeļkorejas armija, norādot, ka karš var izcelties "šodien vai rīt".

Vēl pagājušajā mēnesī Ziemeļkoreja draudēja sarīkot preventīvu kodoluzbrukumu ASV, bet pagājušajā nedēļā komunistiskās valsts līderis Kims Čenuns deva pavēli raķešu vienībām sagatavoties veikt triecienus ASV kontinentālajai daļai un militārajām bāzēm.

Lai gan Ziemeļkoreja veikusi kodolizmēģinājumus, vairums ekspertu uzskata, ka tā vēl nav spējīga uzstādīt kodollādiņu ballistiskajā raķetē, kas varētu sasniegt ASV militārās bāzes vai Savienoto Valstu teritoriju.

Eksperti uzskata, ka viens no relatīvi zema riska scenārijiem, kā Ziemeļkoreja varētu iziet no krīzes ar spēka demonstrāciju nolūkā saglabāt savu reputāciju, būtu veikt provokatīvu raķetes izšaušanu pār Japānas teritoriju.