"Lego": "Zvaigžņu karu" konstruktors netiek atsaukts turku kopienas sūdzību dēļ

© Lego

Dānijas bērnu rotaļlietu ražotājs "Lego" ceturtdien noliedzis medijos izskanējušās ziņas, ka kompānija nolēmusi atteikties no konstruktora "Zvaigžņu kari: Džabas pils" Austrijas turku kopienas sūdzību dēļ.

Jau vēstīts, ka minētais konstruktors ir saniknojis Austrijas turku kopienu, kas uzskata šo bērnu rotaļlietu par islamofobisku un rasistisku.

"Lego" preses pārstāve Katarina Zase aģentūrai AFP skaidroja, ka konstruktoru plānots pārtraukt ražot 2013.gada beigās, kā to paredz uzņēmuma plāni, bet Austrijas Turku kultūras kopiena "to interpretējusi nedaudz atšķirīgi".

Austrijas Turku kultūras kopienas paziņojumi radīja priekšstatu, ka uzņēmums nolēmis pārtraukt konkrētā konstruktora ražošanu, jo kopienas pārstāvji likuši "Lego" saprast, ka konstruktors ir "atklāts kultūras rasisma gadījums".

"Mēs klausāmies ļoti uzmanīgi un uztveram atsauksmes ļoti nopietni. Tomēr, kad runa ir par "Zvaigžņu karu" līniju, jāsaka, ka mēs attīstām savus produktus saskaņā ar filmām," norādīja Zase, piebilstot, ka lielais vairums atsauksmju, kas saņemtas par konstruktoru "Zvaigžņu kari: Džabas pils", nodotas uzņēmuma attīstības departamentam.

Austrijas Turku kultūras kopiena apgalvoja, ka viena no konstruktora būvēm ir Stambulas mošejas "Hagia Sophia" kopija, bet ar cirvi un automātu bruņojies spēļu vīriņš, kas redzams musulmaņu lūgšanu tornim līdzīgajā būvē, raisa asociācijas ar muedzinu - mošejas kalpotāju, kas ticīgos aicina uz lūgšanām.

Savukārt "terorists" Džaba Hats - "Zvaigžņu karu" sāgas citplanētiešu bonzs - pīpē ūdens pīpi un sagrābis gūstā princesi, kuru spiež dejot vēderdejas, norādīja Turku kultūras kopienas vadītājs, uzsverot, ka šādai rotaļlietai nav vietas bērna guļamistabā.

"Tas ir pilnīgi skaidrs, ka derdzīgais ļaundaris Džaba Hats un viss fons sekmē tāda priekšstata veidošanos, ka austrumnieki un aziāti ir zemiski noziedznieki," skaidroja Austrijas turku organizācija.

Svarīgākais