Samoa aviokompānija pielāgojusi biļetes cenu pasažiera svaram

Nelielā Samoa aviokompānija "Samoan Air", kura novembrī kļuva par pasaulē pirmo aviokompāniju, kas pielāgojusi biļetes cenu pasažiera svaram, trešdien informēja, ka šī sistēma darbojas sekmīgi, un prognozēja, ka nākotnē tā kļūs par globālu normu.

Sistēma nosaka, ka smagāki cilvēki par lidojumu maksā vairāk nekā vieglākie pasažieri.

Sākotnēji biļetes cena pasažiera svaram tika pielāgota tikai iekšzemes reisos, bet tagad "Samoan Air" ieviesusi jauno sistēmu arī reisos uz kaimiņvalstīm.

"Cilvēki, kuri ir smagi, atzīst, ka maksāšana par svaru ir taisnīgāka sistēma, neskatoties uz faktu, ka viņi maksā vairāk nekā vieglie pasažieri," norādīja "Samoan Air" izpilddirektors Kriss Lengtons.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) 2007.gada ziņojumā tika secināts, ka Samoa pilsētās 75% iedzīvotāju ir aptaukojušies, un "Samoan Air" vadītājs uzskata, ka aviokompānijas ieviestā sistēma palīdz cilvēkiem labāk izprast liekā svara problēmu.

Lai gan neviena cita aviokompānija vēl nav sekojusi "Samoan Air" piemēram, Lengtons uzskata, ka tas ir tikai laika jautājums, līdz šī sistēma kļūs globāla, jo cilvēki to novērtēs atzinīgi un aviokompānijas būs spiestas to ieviest.

"Mūsu aviokompānijā kilograms ir kilograms. Tiek maksāts tikai par svaru un visi maksā pēc vienas likmes, un tā ir vistaisnīgākā sistēma, ko iespējams ieviest," atzīmēja Lengtons.

"Samoan Air" likmes ir aprēķinātas, ņemot vērā pasažieru un bagāžas svaru un lidojuma garumu.

Aviokompānijas pasažieri vietējos reisos maksā aptuveni 1,32 Samoa talas (aptuveni 30 santīmus) par kilogramu, bet lidojumos uz Amerikāņu Samoa, kas atrodas uz austrumiem no Samoa, - 3,8 talas.

Šogad jauno sistēmu plānots ieviest arī reisos uz Tongu un Kuka salām.

Sevišķi izdevīga šī sistēma ir ģimenēm, jo biļešu cenā tiek ņemts vērā bērnu svars.

"Samoan Air" veic pasažieru pārvadājumus ar divām desmitvietīgām lidmašīnām un vienu četrvietīgu lidaparātu.

Svarīgākais