Pēc Izraēlas atvainošanās Turcija cer uz izraēliešu tūristu pieplūdumu

Pēc Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu atvainošanās par deviņu turku nāvi 2010.gadā notikušajā izraēliešu desantnieku uzbrukumā Gazas joslas palīdzības misijas kuģim, Turcijas tūrisma industrija cer uz izraēliešu tūristu pieplūdumu.

"Pēc atvainošanās es uzskatu, ka Izraēlas tūristu skaits šogad sasniegs 500 000," prognozē Turcijas Viesnīcu īpašnieku biedrības (TUROB) prezidents Timurs Baindirs, paužot pārliecību, ka, pateicoties Netanjahu solim, abu valstu attiecības atgriezīsies vecajās sliedēs

Līdzīgu viedokli laikrakstam "Sabah" pauž arī Turcijas Ceļojumu aģentūru biedrības (TURSAB) prezidents Basarans UIusojs, norādot, ka "sadarbība abu valstu starpā atjaunosies ierastajā režīmā".

Pirms Izraēlas un Turcijas diplomātiskā strīda, kas ilga teju trīs gadus, abu valstu attiecības bija tuvas, un Turcijas Vidusjūras kūrortos izraēliešu tūristi bija bieži manāmi.

No kopumā 558 000 tūristu, kas 2008.gadā apmeklēja Turciju, katrs 13. bija izraēlietis.

Taču abu valstu attiecības spēji pasliktinājās 2009.gadā, kad Izraēla sāka 22 dienu ilgo militāro operāciju Gazas joslā, šādi pamatīgi saniknojot Ankaru.

Turcija Izraēlai pārmeta nesamērīga spēka pielietošanu konfliktā, kas prasīja 1400 palestīniešu un 13 izraēliešu dzīvības. Puse no bojāgājušajiem palestīniešiem bija civiliedzīvotāji, bet desmit no 13 nogalinātajiem izraēliešiem bija karavīri.

Ankaras kritika Izraēlā tika uztverta asi, arodbiedrībām nākot klajā ar aicinājumu boikotēt Turciju. Izraēliešu tūristu skaits togad Turcijā saruka līdz 312 000.

Zemākais punkts abu valstu pēdējo gadu attiecībās tika sasniegts gadu vēlāk, kad Izraēlas desantnieki, 2010.gada 31.maijā iebrūkot lielākajā Gazas palīdzības misijas - tā dēvētās "Brīvības flotiles" - kuģī "Mavi Marmara", nogalināja deviņus Turcijas aktīvistus.

Incidenta dēļ Telavivas un Ankaras attiecībās izveidojās sen nepieredzēta spriedze, Turcija izraidīja Izraēlas vēstnieku un sarāva ar to militārās saites. Ielās izgāja saniknoti turki, kuri dedzināja Izraēlas karogus.

Abu valstu attiecību pasliktināšanās būtiski ietekmēja arī Turcijas tūrisma sektoru.

2010.gadā Turciju apmeklēja 110 000 tūristu no Izraēlas, 2011.gadā šis rādītājs bija 79 000, bet pērn tas nedaudz pieauga, sasniedzot 84 000.

Eksperti uzskata, ka Izraēlas atvainošanās varētu no jauna piesaistīt Izraēlas tūristus Turcijai.

"Pirms atvainošanās mēs ļoti smagi strādājām Grieķijas un Bulgārijas tirgos, taču kopš pagājušās nedēļas mēs darām visu, kas ir mūsu spēkos, lai reklamētu mūsu [tūrisma] produktus Turcijā," norāda kompānija "Flying Carpet Travel", kas nodarbojas ar Izraēlas tūristu piesaisti Turcijai. "Patiesībā klienti dod priekšroku [Turcijas] produktiem, Turcijas viesnīcām, jo tās ir luksusa viesnīcas un tur darbojas sistēma "viss iekļauts", un, viņuprāt, Turcijas virtuve ir līdzīga Izraēlas virtuvei."

Tomēr uzņēmuma izpilddirektors Eijals Kašdans atturas prognozēt, ka Turcijā gaidāms ļoti straujš Izraēlas tūristu pieplūdums.

"Es uzskatu, ka klientiem ir nepieciešams ilgāks laiks, lai aprastu ar turku viesmīlību," spriež eksperts.