Kipras bankas šodien atsāks darbu

Kipras bankas šodien atsāks darbu, bet noteikti dažādi ierobežojumi, lai novērstu naudas aizplūšanu uz ārvalstīm.

Plānots, ka bankas vērs durvis plkst.12 pēc vietējā un Latvijas laika, bet tiks slēgtas plkst.18.

Kipras finanšu ministrs Mihalis Saris trešdienas vakarā nāca klajā ar dekrētu, kas nosaka pagaidu ierobežojumus, lai novērstu "kredītinstitūciju sabrukumu".

Skaidrā naudā dienā drīkstēs izņemt ne vairāk kā 300 eiro, savukārt, dodoties uz ārzemēm, ceļotāji līdzi nedrīkstēs ņemt vairāk kā 1000 eiro skaidrā naudā.

Čekus apmainīt pret naudu ir aizliegts un kredītkaršu pirkumiem ārvalstīs noteikts apjoma ierobežojums 5000 eiro apmērā mēnesī.

Bezskaidras naudas maksājumi vai naudas pārvedumi uz ārvalstīm ir aizliegti, izņemot atsevišķus strikti noteiktus izņēmumus.

Atsaucoties uz Kipras Centrālās bankas pārstāvi, Kipras mediji vēsta, ka pēc ierastā grafika bankas sāks strādāt piektdien.

Ikdienā Kiprā bankas ver durvis apmeklētājiem plkst.8.30.

Aģentūras AFP žurnālists ziņoja, ka trešdienas vakarā Kipras Centrālajai bankai piegādāti pieci konteineri ar naudu - miljardiem eiro.

Pastāvot bažām par iespējamo depozītu aizplūšanu, Kipras bankas ir slēgtas kopš 15.marta.

Kā ziņots, eirozonas finanšu ministri naktī uz pirmdienu piekrita piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro (7,03 miljardu latu) starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un saglabātu Kipru eirozonā.

Vienošanās paredz, ka Kipras otrās lielākā banka "Laiki Bank" nekavējoties tiks sadalīta "labajā" un "sliktajā" bankā, bet labie aktīvi galu galā tiks pievienoti Kipras lielākajai bankai "Bank of Cyprus".

Savukārt sliktā banka laika gaitā tiks likvidēta.

Kipras Centrālās bankas vadītājs otrdien paziņoja, ka zaudējumi lielajiem noguldītājiem "Bank of Cyprus" varētu sasniegt 40%, bet Kipras finanšu ministrs informēja, ka lielo noguldījumu turētāji "Laiki Bank" varētu ciest zaudējumus pat 80% apmērā no to depozītiem.

Vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem - Eiropas Savienību (ES), Eiropas Centrālo banku (ECB) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) - ir paglābusi Kipru no izstāšanās no eirozonas, bet izsaukusi plašu neapmierinātību tautā.

Komentējot Briselē notikušās sarunas, Kipras finanšu ministrs trešdien izteicās, ka tajās pausta stipra vēlme slēgt abas lielākās bankas - gan "Bank of Cyprus", gan "Laiki Bank".

Ministrs atzina, ka 2013.gadā Kipru gaida grūti laiki un vēl dziļāka ekonomiskā lejupslīde.

Kipra ir pirmā eirozonas valsts, kas noteikusi kapitāla kontroli pēc starptautisko kreditoru aizdevuma.

Ierobežojumi noteikti, lai nepieļautu banku sabrukumu, noguldītājiem mēģinot izņemt savu naudu.

Kipras Banku darbinieku arodbiedrība trešdien paziņoja, ka darbinieki ir gatavi savās atgriezties darbavietās, bet aicināja klientus neizgāzt savu neapmierinātību uz viņiem.

Arodbiedrība atgādināja, ka banku darbinieki nav atbildīgi par notikušo, bet, gluži otrādi, arī ir šīs krīzes upuri.

Gaidāms, ka banku sektora restrukturizācijas procesā darbu zaudēs tūkstošiem banku darbinieku.

Svarīgākais