Britu armijas instruktori ieradušies Mali

Pirmās Lielbritānijas armijas instruktoru vienības, kas devušās apmācīt Mali armijas spēkus, 27. martā ieradušās Mali galvaspilsētā Bamako, vēsta BBC news.

Britu instruktori ir vieni no apvienotā Eiropas Savienības valstu karaspēka kontingenta,kuri trenēs un mācīs Mali armijas oficierus tuvāko pusotru gadu. Plānots, ka starptautiskie spēki neiesaistīsies karadarbībā pret vietējiem tuaregu nemierniekiem.

Bamako šodien ieradušies ap 50 birtu armijas instruktoru.

Mali miera uzturētāju misijai nepieciešami 11 200 karavīri, turklāt būs vajadzīgi arī "paralēli" bruņotie spēki, lai cīnītos ar radikālajiem islāmistiem, otrdien norādīja ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.

Krīze Mali aizsākās pērn janvāra vidū, kad sacelšanos valsts ziemeļos sāka tuaregu nomadi, kas ilgstoši uzskatījuši, ka centrālā valdība pret viņiem izturas netaisnīgi. Armijas vadība valdībai savukārt pārmeta, ka tā pietiekami enerģiski nevēršas pret tuaregu dumpi, un Bamako martā sarīkoja apvērsumu.

Politiskā vakuuma dēļ centrālā valdība zaudēja kontroli pār Mali ziemeļiem, kas nonāca nemiernieku rokās, - ar tuaregu palīdzību varu tur pārņēma islāmistu grupējumi.

Tuaregus, kas Mali ziemeļos gribēja izveidot neatkarīgu valsti, islāmisti drīz vien atstūma no varas, sāka savā kontrolē nonākušās teritorijas pārvaldīt kā brutālu viduslaiku emirātu un ieviesa šariata likumus to radikālākajā formā.

Ārzemēs radās bažas, ka islāmistu pārvaldītie Mali ziemeļi var kļūt par jaunu "teroristu valsti".