Izraēla atjaunos maksājumus palestīniešiem

Izraēla no jauna atsāks pārskaitīt palestīniešu pašpārvaldei nodokļu un muitas ieņēmumus, ko tā iekasē pašpārvaldes vārdā, pirmdien pavēstīja Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu birojs.

Maksājumu pārskaitīšanu palestīniešiem Izraēla apturēja pērn, šādi sodot palestīniešu pašpārvaldi par vēršanos ANO, kur palestīniešu pašpārvaldei tika piešķirts pieaicinātās valsts statuss.

Izraēla ik mēnesi pārskaitīja palestīniešu pašpārvaldei vairākus desmitus miljonu dolāru, kas tiek iekasēti kā muitas nodeva par precēm, kas caur Izraēlas ostām tiek vestas uz palestīniešu teritorijām.

Šāda maksājumu kārtība paredzēta 1994.gada Parīzes protokolos.

Tomēr Telaviva bieži aizturēja palestīniešiem paredzētos maksājumus, šādi viņus sodot par diplomātiskiem vai politiskiem soļiem, kurus tā uzskata par kaitīgiem.

Palestīniešu pašpārvalde jau mēnešiem ilgi slīgst arvien dziļāk finanšu krīzē, un situāciju vēl vairāk pasliktināja Izraēlas lēmums apturēt nodokļu un muitas maksājumu pārskaitīšanu.

Palestīniešu pašpārvaldei ir nepieciešami 240 miljoni ASV dolāru (127 miljoni latu) mēnesī, lai spētu pildīt savus pienākumus, paziņojusi palestīniešu valdība.