Eksperts: Liela daļa Kipras bankās izvietotā kapitāla meklēs jaunu mājvietu

Viennozīmīgi liela daļa kapitāla, kas tagad ir izvietota Kipras bankās, meklēs jaunu mājvietu, jo Kipras banku sistēmai būs grūti atgūt iepriekš baudīto uzticību, domā audita, nodokļu, darījumu un konsultāciju uzņēmuma "Ernst&Young" partneris Guntars Krols."

Arī Latviju daudzi Krievijas un NVS uzņēmēji varētu izskatīt kā jaunu alternatīvu, taču jāņem vērā, ka Latvijas kā finanšu centra piedāvājums Krievijas investoriem ir bijis zināms jau sen un daudzi vienalga bija izvēlējušies Kipru. Tas tādēļ, ka Latvija nenodrošina vairākus nosacījumus, kas ir pieejami Kiprā. Kā piemēru, var minēt klimatiskos apstākļus. Uzņēmējus, kam tā bija prioritāte, Latvija nepiesaistīs, un tie meklēs citas jurisdikcijas," skaidro Krols.

Savukārt uzņēmējiem, kurus interesē izdevīgs holdinga nodokļu režīms un spēcīga banku sistēma, Latvija var būt pievilcīga, domā "Ernst&Young Baltic" partneris.

Kā ziņots, patlaban tiek meklēti risinājumi parādu krīzes piemeklētās Kipras finanšu sistēmas glābšanai.

Otrdienas vakarā Kipras parlamenta deputāti ar lielu balsu vairākumu noraidīja vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par finanšu sistēmas glābšanu, kas paredzēja vienreizēja nodokļa piemērošanu banku depozītu turētājiem.

Kipras finanšu ministrs Mihaels Sars trešdien bija ieradies Maskavā uz pārrunām par iespējamu Krievijas atbalstu grūtībās nonākušajai valstij. Pārrunas gan nenoslēdzās ar konkrētiem rezultātiem, un tās varētu turpināties ceturtdien.

Kipras prezidents Niks Anastasiads pieprasījis ceturtdien pieņemt lēmumu jautājumā par uz bankrota sliekšņa nonākušās valsts glābšanas plānu. Anastasiads trešdien vadīja ministru kabineta sēdi, un valsts televīzija vēsta, ka viņš partiju līderiem grasās piedāvāt plānu "B", kā nodrošināt Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda palīdzību krīzē nonākušajai valstij.

Priekšlikumos paredzēts noteikt nodevu depozītiem, kas pārsniedz 100 000 eiro (70 000 latu), vēsta valsts televīzija. Jaunajā plānā arī esot paredzēta pensiju fondu nacionalizācija. Kāda Kipras amatpersona ziņu aģentūrai "Associated Press" zināja teikt, ka jaunajā plānā "zināmā formā" būs iekļauta arī Krievijas palīdzība, tomēr arī viņš šajā jautājumā neko vairāk nevarēja paskaidrot.

Svarīgākais