Kiprā atkāpies Finanšu ministrs

Par savu atkāpšanos no amata paziņojis Kipras finanšu ministrs Mihalis Sarris, vēsta aģentūra Bloomberg.

Agence France-Presse, vēsta, ka Kipras parlaments otrdienas vakarā sācis sēdi par valsts glābšanas plānu,kā arī jautājumu par palīdzības saņemšanu no Eiropas Savienības.

Novērotāji izsaka pieņēmumus, ka Finanšu ministrs piespiests paziņot par savu atkāpšanos, taču pagaidām nav ziņu vai šis viņa solis guvis apstiprinājumu valdībā.

Politiķiem bija jābalso par valsts glābšanas programmas apstiprināšanu, kas paredz noteikt arī vienreizējas nodevas piemērošanu banku noguldītājiem.

Valdošās partijas pārstāvji jau iepriekš izteikušies, ka atturēsies no balsojuma par bankas depozītu nodokļa ieviešanu.

Kipras radio otrdien publiskoja informāciju, ka balsojums vēlreiz pārcelts, tagad uz 20.martu.

Sākotnēji parlamenta balsojums par valsts glābšanas programmu bija iecerēt jau svētdien, tomēr tad tas tika pārcelts uz pirmdienu.

Kipras prezidents Niks Anastasiads 20.martā sasaucis partijas līderu ārkārtas sanāksmi, otrdien paziņoja Kipras valdība.

Partiju līderu tikšanās ar prezidentu izvērtēs alternatīvus plānus situācijas pārvarēšanai atkarībā no situācijas attīstības pēc parlamenta balsojuma.

Jau ziņots, ka Kipra daļu nepieciešamās naudas vēlas gūt, uzliekot vienreizēju nodokli depozītiem bankās. Depozītiem, kas pārsniedz simt tūkstošus eiro, nodokļa likme būtu 9,9 procenti, bet noguldījumiem, kas 100 000 eiro slieksni nepārsniedz – 6,75 procenti. Kā atlīdzību noguldītāji saņems banku akcijas, vēsta BBC. Šādā veidā būtu iespējams iekasēt 5,8 miljardus eiro. Papildus tam starptautiskie aizdevēji pieprasa Kiprai spert arī vairākus citus soļus – tai skaitā palielināt uzņēmumu ienākuma nodokli, kas pašlaik ir desmit procenti, kas ir zemākā šī nodokļa likme eirozonā, un pārskatīt budžeta izdevumus.