Spānijas politiķi noraida marihuānas legalizāciju

Spānijas parlaments otrdien noraidījis priekšlikumu legalizēt marihuānas lietošanu, izplatīšanu un ražošanu, lai papildinātu valsts budžetu.

Īstenojot šo priekšlikumu, tiktu radīti 40 000 darba vietu un iegūti 400 miljoni eiro (280 miljoni latu) valsts sociālajos un nodokļu fondos, norādīja kreisā kataloņu nacionālistu partija "Katalonijas kreisie republikāņi" (ERC), kuras ierosinājumu atbalstīja arī galēji kreiso partiju apvienība "Apvienotie kreisie".

Spānijas tieslietu ministrs Alberto Ruiss-Galjardons parlamenta debatēs par šo jautājumu norādīja, ka starptautiskie pētījumi liecina par marihuānas kaitīgo ietekmi uz veselību.

Savukārt ERC politiķis Huans Tarda kritizēja dubultos standartus, kas ļaujot politiķiem atzīt, ka viņi reizēm piedzeras, bet neatzīt, ka reizēm viņi smēķē arī marihuānas cigaretes.

Bet Hoakins Villanovs, kurš pārstāv pie varas esošo konservatīvo Tautas partiju (PP), pauda bažas, ka marihuānas legalizācija pamudinās šo narkotiku lietot gados arvien jaunākus cilvēkus.

Turklāt šāds solis arī liecinātu par toleranci pret narkotikām, viņš piebilda.

Pienākot balsošanai, pret ERC priekšlikumu balsoja plaša spektra politisko partiju deputāti, sākot no PP biedriem līdz opozīcijā esošajiem sociālistiem.

Spānija patlaban izvērtē marihuānas lietošanas legalizāciju arī saskaņā ar Globālo narkotiku politikas komisiju (GCDP), ko vada bijušais ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans.

Laikraksts "El Confidential" vēsta, ka arī bijušais Spānijas premjerministrs Felipe Gonsaless agrāk ir ierosinājis legalizēt marihuānu.

Svarīgākais