Jaunā Romas pāvesta Franciska I inagurācija notiks 19. martā

Trešdien ievēlētā jaunā Romas katoļu baznīcas galvas pāvesta Franciska I inaugurācijas ceremonija notiks 19. martā, ziņo Vatikāna preses sekretārs Frederiko Lombardi.

Jau ziņots, ka 13. martā 115 kardinālu balsojumā par pāvestu tika ievēlēts Buenosairesas arhibīskaps, 76 gadus vecais kardināls Horhe Mario Bergoljo

Ar šo ievēlēšanu Vatikāns lauž Eiropas pāvestu tradīciju, bet pirmo reizi Baznīcas vēsturē pāvests ir izvēlējies vārdu Francisks. 

Argentīnietis H. M. Bergoljo ir pirmais jezuīts, kas kļuvis par pāvestu.

Pats jaunais pāvests pūlim teica īsu uzrunu, kurā lūdza visus kristiešus pasaulē lūgt kopā ar viņu un par viņu, tāpat arī lūgt par iepriekšējo Romas pāvestu Benediktu XVI. Viņš aicināja sāpes nomainīt pret mīlestību un brālīgumu. 

 
Horhe Mario Bergoljo ir dzimis 1936. gada 17. decembrī Buenosairesā. Līdz šim viņš bija Buenosairesas arhibīskaps.
Būdams kardināls, viņš ir atteicies no personiskās automašīnas un lietojis sabiedrisko transportu, pats sev ir gatavojis ēst. Būtisku savas mācības daļu viņš ir veltījis Jēzus Kristus žēlsirdības tēmai, ko centās īstenot arī savā dzīvē.
"Uzrunājošs ir vārds, kuru pāvests izvēlējās - Francisks I. Tas nozīmē, ka savā kalpojumā acīmredzot viņš vēlas iedvesmoties no sv. Asīzes Franciska piemēra, kurš bija nabadzīgs, bet pilns dzīvesprieka un pozitīvas attieksmes pret dzīvi," par Bergoljo saka Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs.
 
Romas katoļu baznīca 19. martā Sv.Pētera laukumā ar svinīgu misi svinēs sava jaunā vadītāja pāvesta Franciska I stāšanos amatā.  Sagaidāms Ceremonijā piedalīsies delegācijas no vairāk nekā 160 valstīm.

Ar šo misi oficiāli sāksies Mario Bergoljo darbība pāvesta amatā. Viņam tiks pasniegta pāvesta pallija jeb apmetnis un Zvejnieka gredzens. Šo gredzenu, kas simbolizē pāvesta varu, skūpstīs visi kardināli, kas ieradušies Romā.

Dievkalpojuma sākumā pāvests teiks lūgšanu bazilikā pie pirmā pāvesta Sv.Pētera kapa. Pēc tam pāvests, kurš ir Sv.Pētera 265.pēctecis, dosies uz laukumu, kur viņu ar aplausiem un karogiem sveiks tūkstošiem ticīgo.

Svinīgās mise notiks latīņu un citās valodās un ilgs aptuveni divas stundas.