Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Uz Marsa bijuši dzīvības pastāvēšanai labvēlīgi apstākļi

Marsu pētošā Zinātniskā laboratorija jeb robots Curiosity nosūtījis informāciju, kas ļauj secināt, ka uz planētas reiz bijuši dzīvības pastāvēšanai labvēlīgi apstākļi, paziņojuši NASA zinātnieki.

Tiek norādīts, ka Curiosity veiktie urbumi atklājuši, ka uz planētas reiz pastāvējis ūdens un minerālvielas, kas ļāvuši attīstīties mikrobiem, ziņo portāls BNN.lv.

«Mēs esam atraduši vidi, kas ir tik labvēlīga un dzīvības pastāvēšanai piemērota, ka, ja toreiz uz planētas būtu bijuši cilvēki, viņi būtu varējuši dzert tur esošo ūdeni,» teic robota-visurgājēja radītāji.

Curiosity nākamais mērķis ir meklēt pierādījumus par atsevišķiem oglekļa savienojumiem, kas arī ir absolūti nepieciešami dzīvības pastāvēšanai.

Sagaidāms, ka nākamo urbumu kādā no uz Marsa atrodamajiem akmeņiem NASA zinātniskā laboratorija veiks ne ātrāk kā šī gada maijā, vēsta AP.

Jau vēstīts, ka NASA zinātniskā laboratorija Curiosity, kas uz Marsa piezemējās pērnā gada 6.augustā, no nosēšanās vietas uzsākusi ceļu uz dienvidrietumiem, lai sasniegtu Šārpa kalnu, kas atrodas Geilas krātera centrā. Zinātnieki tur cer atrast akmeņus, kas varētu liecināt, ka pirms miljardiem gadu krāteris bijis pilns ar ūdeni.

2,5 miljardus dolāru (1,4 miljardus latu) vērtā, tonnu smagā robota mērķis ir veikt vēl nebijušu misiju Visuma izpētes vēsturē.

Zinātnieki misijai plāno veltīt divus gadus, ar robota palīdzību vācot paraugus, lai analizētu augsni un akmeņus. Tas nepieciešams, lai noskaidrotu, ka uz Marsa pastāv vai varētu pastāvēt dzīvība. Tāpat misijas mērķis ir iepazīties ar planētas vidi, lai sagatavotos iespējamam cilvēku ceļojumam uz Marsu.