No Siksta kapelas kūp melni dūmi

© Scanpix/AFP

Romas pāvesta vēlēšanās kardinālu konklāvs, kas aiz slēgtām durvīm pulcējās Siksta kapelā, lai izraudzītos jauno Romas katoļu baznīcas pāvestu, pirmajā balsojumā nav vienojies par jaunā pāvesta kandidatūru,vēsta Agence France-Presse.

Par to liecina liecina melnie dūmi, kas kūp no skursteņa Siksta kapelas jumtā. 

Svētā Pētera laukumā Romā sapulcējušies desmitiem tūkstošu cilvēku dūmu parādīšanos sveica ar prieka gavilēm un murdoņu.

 Ja dedzinot biļetenus īpašajā Siksta kapelas krāsnī, no skursteņa paceltos balti dūmi tas nozīmētu, ka pāvests ievēlēts.

 Tagad 115 kardināli aiz slēgtām durvīm turpinās lemt par jauno pāvestu. Kardināli kapelā būs ieslēgti līdz brīdim, kad jaunais baznīcas vadītājs būs izraudzīts.

Konklāvi parasti neilgst ilgāk par dažām dienām.

Pāvesta ievēlēšanas procedūra paredz, ka jaunajam pāvestam jāiegūst vismaz divas trešdaļa vai 77 kardinālu balsis.

 Jau ziņots, ka šorīt Vatikānā  tika aizvadīts svinīgais dievkalpojums "Pro Eligendo Romano Pontifice", kardināliem lūdzot Dieva svētību un vadību jaunā pāvesta izraudzīšanās laikā. Dievkalpojums bija publiski atvērts, un tajā piedalījās arī kardināli, kuriem lielā vecuma dēļ vairs nav tiesību piedalīties balsojumā par pāvestu. Pāvestu var vēlēt tikai par 80 gadiem jaunāki kardināli.

Kardināliem ar zvērestu tiks liegts par konklāva laikā notikušo runāt, pretējā gadījumā viņiem draudētu izslēgšana no baznīcas.

Slepenību kapelā sargās ne vien zvērests, bet arī elektrisko iekārtu slāpētāji.

Kardināli par kandidātiem balso četrreiz dienā.

 Vatikāna eksperti panākumus prognozē Brazīlijas vai Itālijas kardināliem. Liels atbalsts ir pašreizējam Milānas arhibīskapam Andželo Skolam. Otra spēcīga kardinālu grupa savukārt uzskata, ka pāvestam nebūtu jābūt itālim. Daudz atbalstītāju ir brazīlietim Odilu Šēreram.

Starp ticamākajiem pāvesta amatam kandidātiem izskanējuši vēl vairāki vārdi: Marks Uvjē no Kanādas, Pīters Kodvo Apija Tērksons no Ganas, Šons O'Mailijs un Timotijs Dolans no ASV un Antonio Tagle no Manilas.

Līdzšinējais pāvests Benedikts XVI, kurš pēc atkāpšanās tiek dēvēts par pope emeritus, ir pirmais Katoļu baznīcas vadītājs sešsimt gadu laikā, kurš izmantoja sev garantētās tiesības no amata atkāpties.