Armēnijas prezidenta vēlēšanu zaudētājs piesaka badastreiku

Armēnijas bijušais ārlietu ministrs un partijas "Mantojums" līderis Rafi Hovanisjans, kurš februārī prezidenta vēlēšanās ierindojās otrajā vietā, pieteicis badastreiku un pieprasījis, lai pārvēlētais valsts galva Seržs Sarkisjans atceļ vēlēšanu rezultātus un atkāpjas no amata, pirmdien vēsta ziņu aģentūra "Interfax".

Sarkisjanam līdz 9.aprīlim - inaugurācijas dienai - ir "jāpieņem tautas uzvara" un jāatsakās no prezidentūras, Erevānas Brīvības laukumā uzrunājot aptuveni trīs tūkstošus atbalstītāju, sacīja Hovanisjans.

"Ja 9.aprīlī Sarkisjans zvērēs pie Bībeles, ja katolikoss viņu svētīs, tad viņi to izdarīs uz mana līķa," solīja opozicionārs. Pretinieka kapitulāciju Hovanisjans solīja gaidīt galvaspilsētas Brīvības laukumā.

Atbilstoši oficiālajiem rezultātiem 18.februāra vēlēšanās Sarkisjans saņēma 59, bet Hovanisjans - 37% balsu. Kaut arī starptautiskie novērotāji vēlēšanām devuši pozitīvu vērtējumu, Hovanisjans paziņojis, ka rezultāti ir falsificēti. Viņš atsakās atzīt sakāvi un ir pasludinājis sevi par "ievēlēto prezidentu".

4.martā ar lūgumu anulēt vēlēšanu rezultātus Hovanisjans vērsās Konstitucionālajā tiesā.

Atšķirībā no 2008.gada, kad Sarkisjana uzvaru vēlēšanās apstrīdēja eksprezidents Levons Ter-Petrosjans, Hovanisjana atbalstītāju protesti pagaidām nav pārauguši plašās nekārtībās un līdz šim tām bijis miermīlīgs raksturs.

Hovanisjans ir dzimis ASV, savulaik strādājis Losandželosā jurista profesijā un pārcēlies uz dzīvi Armēnijā pēc tur 1988.gadā pieredzētās postošās zemestrīces.

Svarīgākais