Sīnāja pussalā ieviests ārkārtas stāvoklis

Ēģiptes Iekšlietu ministrija sestdien,9. martā, izsludinājusi ārkārtas stāvokli Sīnāja pussalā, vēsta aģentūra Reuters.

Kā skaidro ministrijas pārstāvis,šāds solis sperts saistībā ar radikālo islāmistu  darbībām reģionā. Vietējā policija atrodas kaujas gatavībā, gaidot islāmistu uzbrukumu salas policijas iecirkņiem.

 Radikālie islāmisti jua vairākkārt uzbrukuši policijas iecirkņiem Sīnāja pussalā. 2011. gada vasarā uzbrukumā kādam salas policijas iecirknim tika nogalināti septiņi tā darbinieki. Par šo uzbrukumu nāves sods tika izpildīts 14 radikālo islāmistu kaujiniekiem. Kā atzīmē policijas pārstāvji, kaujinieki regulāri rīko uzbrukumus ne tikai policijas iecirkņiem, bet arī gāzes vadam, pa kuru tiek piegādāta gāze no Ēģiptes uz Jordāniju un Izraēlu.

Radikālo islāmistu  kaujinieku uzbrukumi pieauguši īsi pēc valsts vadītāja Hosni Mubaraka režīma gāšanas 2011. gada sākumā.

2012. gada augustā notikušais islāma kaujinieku uzbrukums Ēģiptes robežsargiem un tam sekojošais mēģinājums ielauzties Izraēlas teritorijā apliecinājis, ka Sīnāja pussala pēc Ēģiptes revolūcijas ir kļuvusi par īstu džihādistu paradīzi – to skaļi paziņojušas Izraēlas un ASV amatpersonas, bet mazliet klusāk atzinuši liela daļa ēģiptiešu.

Ēģiptes armija solījās pārņemt kontroli pār Sīnāja pussalu, taču saskaņā ar 1979. gada Kempdeividas miera līgumu Ēģipte šajā teritorijā drīkst dislocēt tikai ierobežotu militārpersonu skaitu.

Augusta uzbrukums, kas prasīja 16 Kerem Šalomas robežkontroles punktā dislocēto Ēģiptes robežsargu dzīvības (vēl septiņi ir ievainoti un atrodas slimnīcā), notika uzreiz pēc saules rieta, kad robežsargi ieturēja maltīti. Uzbrukumā bija iesaistīti aptuveni 35 cilvēki, kas bija bruņojušies ar automātiskajiem ieročiem un granātmetējiem. Kaut gan vēl pirmdienas rītā tika vēstīts, ka uzbrucēji bijuši beduīni, vēlāk Ēģiptes aizsardzības ministrs feldmaršals Huseins Tantavi un prezidents Mohammeds Morsi precizējuši, ka uzbrukumu sarīkojuši beduīnu tērpos ģērbti radikālie islāmisti jeb salafīti, daļa no kuriem Ēģiptes teritorijā nokļuvuši no Gazas joslas.

 Vēlāk Ēģiptes varas iestādes sāka operāciju, lai atbrīvotu pussalu no teroristu grupējumiem, kuru skaits 2012. gadarudenī sasniedzis ap 1620 cilvēku.

Taču pilnībā kontrolēt  radikālos islāmistus varas iestādēm nav izdevies vēl joprojām.