Venecuēlas prezidenta pienākumu izpildītājs nodevis zvērestu

Venecuēlas prezidenta pienākumu izpildītājs Nikolass Maduro, 8.martā nodevis zvērestu, vēsta Agence France-Presse.

Savā runā Maduro solījis sekot mirušā valsts līdera Ugo Čavesa kursam un turpināt viņa uzsākto "sociālistisko revolūciju".

Zvēresta nodošanas ceremonija notikusi valsts parlamenta ēkā. Maduro nolasījis zvēresta tekstu Nacionālās asamblejas deputātiem.

Pēc Venecuēlas konstitūcijas jaunām prezidenta vēlēšanām jānotiek 30dienu laikā pēc prezidenta nāves, bet pagaidām nav zināms tieši kad tās notiks.

Tikmēr Maduro jāspēj noturēt varu, neskatoties uz opozīcijas izteikumiem.

Analītiķi uzskata, ka Maduro centīsies saglabāt Čavesa iedibinātās attiecības ar komunistisko režīmu Kubā un autoritāro Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, uzturot iepriekšējā līdera aso antiamerikānisko politiku.

Maduro zvēresta nodošanas ceremoniju opozīcija boikotēja, norādot, ka tā ir antikonstitucionāla.

Bez tam opozīcijas līderis Enrike Kapriles paziņojis,ka Maduro ir melis un mirušā prezidenta Ugo Čavesa bēres izmanto politiskiem mērķiem. Kapriles stāstījis,ka viņa līdzgaitnieki nav tikuši ielaisti prezidenta bēru ceremonijā.

50 gadus vecais autobusa šoferis un arodbiedrību aktīvists Maduro tika uzskatīts par mērenu un pragmatisku Čavesa iekšējā loka pārstāvi, kas sešus gadus atrazdamies ārlietu ministra amatā sekojis diplomātijas normām, bet pēdējo mēnešu laikā viņš pār opozīcijas galvām sācis bērt lamas, kādas bija ierasts dzirdēt no Čavesa mutes.

Savu sāncensi gaidāmajās vēlēšanās - opozīcijas prezidenta amata kandidātu Enriki Kaprilesu - Maduro saukājis par ''dekadentisko buržuāzijas princi".

Lai gan trīs dienu ilgo atvadīšanās ceremoniju laikā apvainojumi uz īsu brīdi pierimuši, nu abas puses apvinojumus atsākušas.

Čavess Maduro iecēla par savu pēcteci jau decembrī, divas dienas pirms došanās uz Kubu, kur viņam tika veikta kārtējā operācija. Čavess aicināja venecuēliešus balsot par Maduro gadījumā, ja viņš pats tā arī vairs neatgriezīsies prezidenta krēslā.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais