Igaunijā pašvaldību skaitu samazinās līdz dažiem desmitiem

Igaunijas pašvaldību reformai par pamatu vajadzētu ņemt administratīvās pārvaldes centrtieces modeli, atbilstoši kuram pašvaldības apvienotos ap reģionāliem centriem un pašvaldību skaits samazinātos līdz 30 - 50 pašvaldībām, uzskata reģionu lietu ministrs Sīms Kīslers, vēsta Latvijas radio.

Kīslers trešdien preses konferencē Tallinā paziņoja žurnālistiem, ka ir nodomājis marta laikā iepazīstināt ar pašvaldību reformas likuma projekta izstrādes programmu.

Pašlaik tiek plānots, ka 2017.gada pašvaldību vēlēšanas varētu notikt jaunās pašvaldību robežās, kas noteiktas atbilstoši centrtieces modelim.

Kīslers pērn oktobra sākumā vērsās pie partijām, sociāliem partneriem un interešu grupām ar aicinājumu apspriest pašvaldību reformas virzienus un piedāvāja apspriešanai sešus dažādus reformas modeļus un iespējamu grafiku tās veikšanai.

Pašlaik Igaunijā ir 33 pilsētu un 193 pagastu pašvaldības, kopā 226 pašvaldības. Apmēram pusē šo pašvaldību ir mazāk par 1800 iedzīvotāju. 41 pašvaldībā iedzīvotāju skaits ir mazāks par tūkstoti. Vismazākajā Igaunijas pagastā 2012.gada rudenī bija tikai 97 iedzīvotāji.