Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Irānas galvaspilsētu ieņem gigantiskas žurkas

© Scanpix

Irānas galvas pilsēta Teherana jau vairākus gadus cīnās ar milzīgu daudzumu žurku, kas ik gadu ar bīstamu infekciju pārnēsāšanu apdraud iedzīvotāju veselību un dzīvību.

Situāciju paslikta fakts, ka žurku izmēri ir krasi palielinājušies, raksta portāls news.yahoo.com. Kā ziņo ārvalstu mediji, vidējās žurkas svars sasniedz 11 kilogramus. Tuvojoties pavasarim Irānas kalnos kūst sniegs, kas palielina ūdens daudzumu un žurkas ir spiestas pamest savas pazemes alas, lai glābtos no noslīkšanas. Kā patvērumu grauzēji izvēlās galvas pilsētas ielās. Kā stāsta Irānas vides un savāļās dabas aizsardzības pārstāvis, šāda žurku mutācija aizņem vairākus gadus, un, visticamāk, žurku lielo izmēru ir ietekmējušas ķīmiskas vielas, dabas piesārņojums: „Gada laika šāda mutācija ir nespējama dabīgā ceļā. Varu teikt, ka runa ir par ķīmiskām vielām, kas nonākušas grauzēju organismā un izraisījušas pastiprinātu augšanas hormonu,” stāsta vides aizsardzības pārstāvis Ismails Kahrams.

Šobrīd pilsētā darbojas grauzēju iznīdētāji, kas jau likvidējuši vairāk kā 2000 žurku. Grauzēju dienests darbojas gan dienu, gan nakti un žurku iznīcināšanai tiek izmantota speciāli veidota inde.