Indijā 80% notekūdeņu neattīrīti ieplūst upēs

© Scanpix

Indijā 80% notekūdeņu neattīrīti ietek upēs, piesārņojot dzeramā ūdens galvenos avotus, secinājis Zinātnes un vides centrs (CSE).

Indijas pilsētas dienā rada gandrīz 40 000 miljonu litru notekūdeņu un tikai 20% no tiem tiek tālāk apstrādāti, secināts CSE otrdien publiskotajā ziņojumā.

"Neapstrādātie atkritumi, kas tiek iegāzti upēs, iesūcas gruntsūdeņos, tādējādi radot tikšķošu bumbu", kas apdraud Indijas veselību, secināts ziņojumā.

Ūdens piesārņojumā vainojams gan vides aizsardzības likumu trūkums vai to īstenošanas vājā uzraudzība, gan straujā pilsētu attīstība, gan zināšanu trūkums par notekūdeņu radītajām briesmām.

"Neapstrādātie notekūdeņi nogalina Indijas upes," norādīts ziņojumā.

Centrālā piesārņojuma kontroles valde 2011.gadā secināja, ka tikai 160 no aptuveni 8000 pilsētu ir gan kanalizācijas sistēma, gan notekūdeņu apstrādes plāns.

Zinātnieki, kuri strādāja pie CSE ziņojuma, konstatēja, ka tūkstošiem mazo rūpnīcu izgāž savus neattīrītos notekūdeņus tieši upēs un toksiskie atkritumi tiek sajaukti ar tīro ūdeni.

Zinātnieku veiktās pārbaudes pierādīja, ka teju visā valstī nitrāta līmenis pārsniedz normu, bet pie tā vainīga notekūdeņu iekļūšana gruntsūdeņos.

Vides aktīvisti vaino valdību, ka tā nekontrolē ūdens patēriņu, kas ap 2050.gadu dubultosies, ja saglabāsies līdzšinējā tendence.

Svarīgākais