Vācijā protestus izraisījusi iecere nojaukt daļu Berlīnes mūra dzīvojamās mājas izbūvei

© Scanpix

Vācijā plašus protestus izraisījusi iecere nojaukt daļu no tā dēvētās Berlīnes mūra austrumpuses galerijas, lai varētu uzbūvēt jaunu dzīvojamo māju.

Demonstrācijas pie 1,3 kilometrus garā mūra posma sākās piektdien, kad tika aizvests pirmais panelis. Svētdien protesta mītiņš pulcēja jau aptuveni 6000 cilvēku, bet pirmdien demonstrantu skaits mērāms vairs tikai ap simtu.

Tikmēr nekustamo īpašumu uzņēmuma "Living Bauhaus" vadītājs Maiks Ūve Hinkels solījis, ka mūra nojaukšana ir apturēta vismaz līdz 18.martam, kad paredzēta tikšanās ar vietējām amatpersonām un citām iesaistītajām pusēm.

"Ceļamkrāns ir aizvākts. Mēs pašlaik vairs nepārvietosim nevienu segmentu. Darbs būvlaukumā gan turpinās," Hinkels skaidrojis Berlīnes laikrakstam BZ.

1,3 kilometrus garo mūra posmu 1990.gadā mākslinieki apgleznoja, radot tā saukto pieminekli mieram. Tas ir arī iecienīts tūristu apskates objekts Berlīnē.

Lai varētu uzbūvēt 63 metrus augsto dzīvojamo māju, "Living Bauhaus" plāno nojaukt 22 metrus garu Berlīnes mūra posmu.

Hinkels gan skaidrojis, ka Berlīnes mūra daļas aizvākšana ir nepieciešama drošības iemeslu dēļ un tam nav nekādas saistības ar viņa uzņēmuma veiktajiem būvdarbiem.