Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Austrālijā piedzīvota visu laiku karstākā vasara

© Scanpix

Austrālijā šogad reģistrēta karstākā vasara novērojumu veikšanas vēsturē, paziņojis valsts Meteoroloģijas dienests.Eksperti norāda, ka rekordu sasniegt ļāvušas rekordaugstās temperatūras, kas reģistrētas šī gada janvārī.

Taču liels karstums valdījis arī decembrī un februārī, palīdzot vidējai vasaras sezonas temperatūrai pakāpties līdz 28,6 grādiem pēc Celsija, ziņo portāls BNN.lv.

Pēc Meteoroloģijas dienesta sacītā, Austrālijā piedzīvots visu laiku karstākais laiks sešu mēnešu – no septembra līdz februārim – laika periodā.

Iepriekš, rēķinot vidējās diennakts gaisa temperatūras, karstākā vasara piedzīvota 1997. un 1998.gada sezonā.

Jau vēstīts, ka augstās temperatūras šī gada sākumā izraisīja plašus mežu ugunsgrēkus. Janvāra sākumā gaisa temperatūra atsevišķos štatos pārsniedza 40 grādus pēc Celsija skalas.

Kā zināms, ugunsgrēki iznīcināja daudzas ēkas Jaundienvidvelsas un Viktorijas štatos, tāpat liesmas nogalināja tūkstošiem mājlopu. Valstī tika slēgti arī visi nacionālie parki un dabas rezervāti.

Tāpat Austrālijas meteoroloģijas birojam pat aptrūkās krāsas, ar ko atzīmēt karstuma mocītās teritorijas. Līdz ar to valsts meteoroloģiskajai kartei tika pievienoti divi jauni toņi – fuksija un tumši violets. Tās nepieciešamas, lai atzīmētu teritorijas, kur temperatūras sasniedz 54 grādus pēc Celsija. Iepriekšējais temperatūru maksimums, ko kartes spējušas ilustrēt, bija apstājies pie 50 grādiem.

Jāatzīmē, ka, pieaugot gaisa temperatūrai, Austrālijā mežu ugunsgrēki notiek katru gadu. 2009.gadā Viktorijas štatā liesmas prasīja 173 cilvēku dzīvības. Šī diena iegājusi vēsturē ar nosaukumu «Melnā sestdiena».