Lielbritānijā attaisno mēnessērdzīgu slepkavu

Tiesa Lielbritānijā attaisnojusi kādu vīrieti, kurš atzinies, ka pa miegam nožņaudzis savu sievu. Medicīniskā ekspertīze konstatējusi, ka 59 gadus vecais Braiens Tomass sirgst ar retu mēnessērdzības formu un nespēj miegā kontrolēt savu rīcību.

Vīrietis stāstījis, ka murgos cīnījies ar kādu iebrucēju, bet, kad pamodies, konstatējis, ka nožņaudzis sievu.

AP vēsta, ka sākotnēji prokuratūra aicinājusi B. Tomasu atzīt par nepieskaitāmu, taču pēc ekspertu slēdziena saņemšanas, kurā norādīts, ka viņa piespiedu hospitalizācija izveseļoties nepalīdzētu, paziņojusi, ka atsauc apsūdzības. "Misters Tomass nekontrolēja savu rīcību, un vienīgais viņam piemērotais sods varētu būt piespiedu ārstēšanās psihiatriskajā slimnīcā. Tomēr ārstu konsilijs ir secinājis, ka viņu izārstēt nav iespējams," tiesai paziņoja prokuratūras pārstāvis Eivons Dženkinss, piebilstot, ka šis ir ļoti rets gadījums un britu mediķi zinājuši sacīt, ka pasaulē tādu nav reģistrēts vairāk par 50.

Ārsti nav spējuši izskaidrot B. Tomasa rīcības iemeslus, vien izsakot hipotēzi, ka pēkšņi miega traucējumi viņam radušies pēc tam, kad vīrietis pārstājis lietot antidepresantus, kurus bija regulāri lietojis daudzu gadu garumā. Jāpiebilst, ka šo medikamentu lietošanas rezultātā viņš bija kļuvis gandrīz impotents. Reuters vēsta, ka pagājušā gada pavasarī B. Tomass nolēmis atjaunot intīmās attiecības ar sievu un doties kopīgā otrajā medusmēnesī. Jūlijā viņi autofurgonā devušies apceļot Velsas dienvidus. Kādā no naktīm B. Tomass sapņojis, ka viņa pārvietojamajā māja ielauzušies laupītāji, un pa miegam uzsācis cīņu ar ļaundariem. Pēc cīniņa beigām vīrietis pamodies un konstatējis, ka nožņaudzis sievu. B. Tomass nekavējoties izsaucis policiju, kurai izstāstījis visus nozieguma apstākļus, pilnībā atzīstot savu vainu. Šā gada sākumā B. Tomass pat tika apcietināts, jo izmeklētāji bažījās, ka, atrodoties brīvībā un lēkmei atkārtojoties, viņš var pastrādāt vēl kādu noziegumu. Tomēr mediķi norādījuši, ka šāda gadījuma recidīvs ir ļoti mazticams.

"Es saprotu, ka jūs jūtaties vainīgs, taču no likuma viedokļa jūs neesat atbildīgs par notikušo," slēdzot lietu, sacījis tiesnesis Naidžels Deiviss, izsakot cerību, ka vīrietim izdosies pārvarēt savu vainas apziņu. Līdzīgās domās ir arī laulātā pāra tuvinieki. "Mēs saprotam, ka tā bija traģiska sagadīšanās un pašlaik viņam ir ļoti smagi. Viņi tik ļoti mīlēja viens otru," sarunā ar Reuters sacījis viņa brālis Reimonds.