Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

ASV skolēnu slepkava vēlējies pārspēt Breivīku

© Scanpix

Vīrietis, kurš pagājušā gada nogalē ASV Ņūtaunas pilsētas Sendikukas sākumskolā nošāva 20 bērnus un sešus pieaugušos, sākotnēji esot plānojis pārspēt Ūteijas salas slaktiņa upuru skaitu.

20 gadus vecais Ādams Lanza, kurš pēc šausminošā nozieguma pastrādāšanas 2012.gada 14.decembrī izdarīja pašnāvību, esot uzskatījis sevi par Andersa Bēringa Breivīka konkurentu, ziņo portāls BNN.lv.

Breivīks 2011.gada 22.jūlijā, sarīkojot sprādzienu Oslo un apšaudi Ūteijas salā, nogalināja 77 cilvēkus un pēc tam padevās policijai.

CBS, citējot nenosauktus avotus drošības struktūrās, stāsta, ka Lanza par nozieguma vietu izvēlējies sākumskolu tāpēc, ka uzskatījis to par vieglu mērķi, kur ir ļoti liela cilvēku koncentrācija. Tomēr nav skaidrs, kā izmeklētājiem izdevies uzzināt par Lanzas plāniem pārspēt Breivīku.

CBS norāda, ka Lanza ļoti daudz laika pavadījis pie datora, spēlējot videospēles, un atrastie pierādījumi liecinot, ka viņš vairs nav spējis atšķirt spēli no realitātes un katru nošauto cilvēku uzskatījis par spēlē iegūtu punktu.

Lanzas sarīkotais slaktiņš, kura laikā tika nošauti 20 bērni vecumā no sešiem līdz septiņiem gadiem, kā arī seši skolas darbinieki, šokēja ASV iedzīvotājus. Neilgi pēc tam prezidents Baraks Obama ierosināja grozīt esošo ieroču kontroles likumdošanu.

Oficiāli par slepkavas motivāciju pagaidām netiek runāts, turklāt Konektikutas štata policija šīs ziņas pagaidām nosaukusi par spekulācijām.