Mazinot cigarešu iepakojuma valdzinājumu, Jaunzēlande plāno ieviest vienkāršas paciņas

© f64

Jaunzēlande otrdien paziņoja par plāniem likt tabakas kompānijām valstī pārdot cigaretes vienkāršās, standartizētās paciņās, tādējādi tai kļūstot vien par otro valsti pasaulē, kas īstenos šādu iniciatīvu.

Jaunzēlandes veselības ministre Tariana Tūrija norādīja, ka tabakas zīmolu aizliegšana un cigarešu pārdošana vienkāršās paciņās, uz kurām attēloti skaidri brīdinājumi par smēķēšanas kaitīgumu, "likvidēs šo nāvējošo produktu pēdējās valdzinājuma pazīmes."

"Patlaban iepakojums dara visu iespējamo, lai piesaistītu patērētājus un palielinātu smēķēšanas pievilcību un pieņemamību," uzsver ministre. "Vienkāršo cigarešu paciņu ieviešana skaidri izteiktu tabakas izstrādājumu būtību, proti, tas ir produkts, kas Jaunzēlandē nogalina 5000 cilvēku gadā."

Šāds lēmums Jaunzēlandē jau bija gaidāms, ņemot vērā pērn pausto atbalstu vienkāršu cigarešu paciņu ieviešanai un izteiktās uzslavas Austrālijai, kas 2012.gadā kļuva par pirmo valsti šīs iniciatīvas īstenošanā.

Austrālija vienkāršu cigarešu paciņu izmantošanu ieviesa 1.decembrī, paredzot, ka tām jābūt olīvzaļā krāsā un uz tām jāizvieto grafiski brīdinājumi par smēķēšanas kaitīgumu, piemēram, melnas, slimas smaganas, aklas acis un bērni slimnīcā.

Tūrija otrdien pavēstīja, ka Jaunzēlandes valdība plāno attiecīgu likumu izstrādāt šā gada laikā.