Pētījums: Antarktīdas ledus zudums ir lielāks, nekā domāts

© Scanpix

Austrumantarktīdas ledussega kopš 2006.gada zaudējusi miljardiem tonnu ledus, lai gan līdz šim tika uzskatīts, ka globālā sasilšana to īpaši nav skārusi, liecina jauns pētījums, kas publicēts izdevumā "Nature Geoscience". Turpmākā šā ledus kušana varētu būtiski ietekmēt Pasaules okeāna līmeņa celšanos.

Ledus masas zudums vērojams arī Rietumantarktīdā, kuras ledussega nav tik stabila un saskaņā ar zinātnieku aplēsēm satur tik lielus ūdens krājumus, ka to kušana paaugstinātu jūru un okeānu līmeni par aptuveni pieciem metriem.

2007.gadā ANO Starpvaldību klimata pārmaiņu komisija (IPCC) savā ziņojumā prognozēja, ka līdz nākamajai gadsimtu mijai pasaules okeāna līmenis var paaugstināties robežās starp 18 un 59 centimetriem, taču šajās aplēsēs nebija ierēķināta iespējamās Grenlandes un Antarktīdas ledussegu izzušanas ietekme.

Šobrīd daudzi no toreizējā ziņojuma autoriem uzskata, ka pat gadījumā, ja izdotos ierobežot siltumnīcefekta gāzu izmešu apjomu, okeāna līmenis tomēr varētu celties gandrīz par metru. Tas kļūtu liktenīgi ne vien nelielajām salu valstīm, bet arī plašajiem auglīgajiem lielo upju deltu rajoniem, ko apdzīvo simtiem miljoniem cilvēku.

Jaunā pētījuma autori analizējuši satelītdatus par okeāna un Antarktīdas ledussegas mijiedarbību gandrīz septiņu gadu garumā - līdz šā gada janvārim. Mērot pārmaiņas Zemes gravitācijas laukā, pavadoņi GRACE fiksējuši masas izmaiņas okeānā un polu apkaimē.

Pirmo reizi konstatēts prāvs masas zudums Austrumantarktīdā, galvenokārt tās piekrastes rajonos. Gada laikā tas, iespējams, sasniedz aptuveni 57 miljardus tonnu. Tiesa gan, zinātnieki neslēpj, ka šo aplēšu kļūdas robeža ir tik liela, ka to gandrīz var samērot ar minēto skaitli, tātad faktiskais zudums varētu svārstīties no dažiem miljardiem tonnu līdz vairāk nekā simts miljardiem tonnu.

Līdz pat šim laikam zinātnieki tika uzskatījuši, ka Austrumantarktīdas ledussega atrodas līdzsvarā, proti, ledus zudums tajā ir vienāds vai pat nedaudz mazāks par jauna ledus uzkrāšanās apjomiem.

Pētījums "norāda uz straujākiem ledus zudumiem beidzamo gadu laikā visā kontinentā", secinājuši zinātnieki, brīdinot, ka Antarktīda drīzumā var būtiski ietekmēt Pasaules okeāna līmeni.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais